ODLUKA USTAVNOG SUDA JE NA PRAGU KREIRANJA PRAVNOG HAOSA! HUSEINSPAHIĆ ZA HAYAT: FAKTORI KOJI SU BILI ZA BIH SE RASIPAJU

Alem Herak 02/12/2022

U emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV razgovarali smo sa Ajdinom Huseinspahićem, profesor Pravnog fakulteta u Zenici.

Huseinspahić je govorio šta u praksi znači to što je Ustavni sud BiH odgodio donošenje odluke o meritumu odredbi Federalnog ustava i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a čiju je ocjenu ustavnosti zatražio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Istovremeno, Ustavni sud BiH odbio je prijedlog za donošenje odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu.

  • Pravnička struka je u šoku zbog odluke Ustavnog suda. Pored toga Ustavni sud je odbio prijedlog za donošenje odluke o privremenoj mjeri. Ustavni sud je poručio političkim subjektima da nastave sa formiranjem vlasti. To kršenje principa retroaktivnosti nikako ne smije biti dopušteno. Današnja odluka je na pragu kreiranja pravnog haosa. Neshvatljivo je da ukoliko još nisu donijeli odluku, onda nisu donijeli privremenu mjeru. Mislim da je sve skuhano samo se čeka momenat kada će odluka poput gorkog jela biti poslužena na bosanskoj političkoj sofri – rekao je Huseinspahić na početku emisije.

Što se tiče odluka Visokog predstavnika, Huseinspahić kaže da je Visoki predstavnik intervenisao drugog oktobra, te da je samo podebljao podjelu, bez ikakvog obrazloženja dobili smo povećanje delegata. Istakao je da je u presudi već utvrđeno da su ove odredbe Ustava neustavne.

  • Ovo odlaganje me obeshrabruje. Nije u pitanju samo Dodik, tu je došla i Trivić. Ovo je politika koju Beograd realizuje. Međunarodna zajednica to vidi, ali ne želi da reaguje najadekvatnije. Palestinizacija je najizvjesniji model ako se ovo ne zaustavi – kazao je Huseinspahić.
  • Moguće je i nametanje odluka koje nam ne odgovaraju, ali ne smijemo ići protiv Aneksa 10. Imamo pravo kritikovati odluke, ali ih poštujemo. Za sve odluke evropskog suda za ljudska prava teret nosi međunarodna zajednica. Samo na Bošnjačkoj strani se dešavaju neki nejasni procesi. Oni faktori koji su bili za BiH se rasipaju – dodao je.

(A.H)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši