Poslanici u Parlamentu BiH položili svečanu izjavu

Poslanici u Parlamentu BiH položili svečanu izjavu

Foto: FENA

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su izabrani na Općim izborima u oktobru ove godine, danas su na konstituirajućoj sjednici tog doma dali svečanu izjavu.

Porema odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, poslanicipreuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjemsvečane izjave koja glasi:

“Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti; poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u BiH; štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.”

Nakon toga, trebao bi uslijediti izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.


Aktuelni saziv Predstavničkog doma koji je konstituiran danas u Sarajevu čine poslanici Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i Edin Ramić iz SDA.

Poslanici HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ima pet poslanika i to Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Poslanici “Željko Komšić – za građansku državu – DF/GS” su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Mandate u Predstavničkom domu osvojili su i poslanici Naroda i pravde Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, te Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

NES-Za nove generacije ima dva poslanika i to Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad jednog – Aidu Baručiju.

Što se tiče stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj Savez nezavisnih demokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, a u poslaničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Poslanici Srpske demokratske stranke u ovom sazivu su Darko Babalj i Mladen Bosić, a Partije demkratskog progresa Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog poslanika u Predstavničkom domu imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši