Čelnik izraelske vojske upozorio političare da se ne miješaju u vojne odluke

Načelnik Generalštaba Aviv Kochavi je upozorio političare da se ne miješaju u vojne odluke ili koristi da vojsku za promoviranje političke agende.

Nećemo dozvoliti nijednom političaru da se miješa u komandne odluke, rekao je Aviv Kochavi (EPA)

30 Nov 2022

Načelnik Generalštaba vojske Izraela, general Aviv Kochavi, u srijedu je upozorio izraelske političare da se ne miješaju u vojne odluke.

Tako je odgovorio na kritiku ekstremističkog političara Itamara Ben-Gvira na račun vojske koja je kaznila vojnike koji su napali izraelske aktiviste prošle sedmice u Hebronu, gradu na južnoj okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Kažnjavanje vojnika naišlo je na osudu aktivista ekstremne desnice, uključujući prijetnje načelniku vojske.

“Nećemo dozvoliti nijednom političaru da se miješa u komandne odluke ili koristi vojsku za promoviranje političke agende”, rekao je Kochavi.

‘Djelovanje vojnika rješavati unutar vojske’

Dodao je da će se ponašanje i djelovanje vojnika rješavati unutar vojske, bez bilo kakvih političkih razmatranja.

“Političko miješanje u IDF [izraelsku vojsku] direktno šteti sposobnosti vojske da izvrši svoje zadatke i šteti njenom legitimitetu”, upozorio je Kochavi.

Očekuje se da će Ben-Gvir, koji je lider krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, preuzeti ministarstvo sigurnosti u nadolazećoj vladi na čelu s Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je trenutno u procesu konsultacija s desničarskim strankama za formiranje nove vlade, pošto je njegova koalicija osigurala prostu parlamentarnu većinu, koja mu omogućava da je formira.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

  • Izraelske snage ubile mladića u Jen­inuPalestin­sko Min­istarst­vo zdravst­va navelo je da je mladić pre­min­uo od rane na stom­aku, a lokalni medi­ji iden­ti­fi­ci­rali su žrtvu kao 18-godišn­jeg Mah­mu­da al-Sadi­ja.Published On 21 Nov 202221 Nov 2022
  • Izrael: Ek­strem­na desni­ca na ko­rak do ulas­ka u vladuČini se da će nova vla­da biti na­jdesni­ja u his­tori­ji Izraela, što će prisil­i­ti Ben­jam­i­na Ne­tanyahua da diplo­mats­ki bal­an­sira između svo­je koali­ci­je i za­pad­nih savezni­ka.Published On 25 Nov 202225 Nov 2022
  • Izraelske snage ubile četvoricu Palesti­nacaIzraelske snage ubile su če­tiri Palestin­ca u odvo­jen­im in­ci­den­ti­ma u okupi­ra­noj Za­pad­noj obali, uključu­jući dvo­jicu braće koja su ubi­je­na blizu gra­da Ra­mal­la­ha.Published On 29 Nov 202229 Nov 2022

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši