Donosimo detalje: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Autor:Sanela Dujković27. nov 2022

Izvor: N1

Republika Hrvatska uskoro ulazi u Schengen zonu. Konačnu odluku donijet će 22 države članice Unije, članice šengenskog prostora, na sastanku 9. decembra. To će značiti i određene promjene prilikom prelaska granice, a najavljeno je i skoro uvođenje sistema Etias. Šta će to značiti za bh. državljane istražila je Sanela Dujković.Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili su građani Bosne i Hercegovine koji već nekoliko godina duže čekaju na graničnim prijelazima na kojima su pojačane kontrole. Ove godine najviše su se žalili prijevoznici koji izvoze robu u Evropsku uniju.

“Republika Hrvatska radi pripreme za ulazak u Schengen i u tom kontekstu su tokom 2022. godine vršili pojačan nadzor, kako same dokumentacije, tako i roba koje ulaze u Evropsku uniju i za očekivati je vjerovatno da će od početka iduće godine biti i kolona i dužih čekanja prilikom ulaska u R. Hrvatsku, međutim to je isključivo zbog činjenice da carinska služba R. Hrvatske ima duže i konkretnije provjere”, pojansio nam je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je riječ o graničnoj kontroli osobnih dokumenata, iako je srodna agencija, Granična policija BiH je bez posebnih savjeta i uputa za svoje građane.

“Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o schengenskom prostoru, gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica, Slovenija, Mađarska i druge zemlje, a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Hrvatsku nakon njezina pristupanja Schengenu”, izjavila je Franka Vican iz Granične policije BiH.

Ipak djelimičnih promjena će biti.

Jedna od njih je ulazni i izlazni pečat u putnom dokumentu koji više neće biti u nadležnosti policije u Sloveniji, već MUP-a Republike Hrvatske.

“Ukoliko Republika Hrvatska bude dio schengenskog prostora tada se to smatra jednim područjem i ulazni, odnosno izlazni pečat, u putovnici dobit će na bosansko-hrvatskoj granici i građani BiH će moći boraviti, kada govorimo o turističkim posjetima, 90 unutar 180 dana kako je to bilo i ranije”, pojasnio je Tomislav Kufner, voditelj Službe za susjedne zemlje MUP-a Hrvatske.Play Video

Konkretnije promjene za građane BiH donijet će Etias sistem. Šta to podrazumijeva?

Konkretnije promjene za građane BiH prilikom prelaska vanjske granice EU odnose se na uvođenje Etias informacionog sistema, koje je nekoliko puta bilo odgođeno.

Ako se uvede, građani koji nemaju državljanstvo neke od zemalja članica EU, morat će prije putovanja elektronski popuniti najavu za šta će morati izdvojiti sedam eura. U najavu će unositi lične i podatke o putnoj ispravi, a odgovorit će i na pitanja: Da li su ranije boravili u EU i jesu li kažnjavani?

“U najvećem broju slučajeva odgovor će zaprimiti odmah. Ono što je bitno naglasiti je da će dobiti potvrdu da mogu pristupiti graničnoj kontroli, što ne znači nužno da će im biti odbijen ulazak. Uvjeti ulaska se određuju na samom graničnom prijelazu, tek kada fizički dođu na granični prijelaz između BiH i Hrvatske”, pojasnio je voditelj Službe za susjedne zemlje MUP-a Hrvatske.

Odluku o Etias informacionom sistemu (European Travel Information and Authorisation System) će donijeti nadležna tijela Evropske unije, a mnogi smatraju da nema neke velike logike za novi trošak građanima u visini od sedam eura jer Etias odobrenje nije viza.

Eventualni ulazak Hrvatske u Schengen zonu mogao bi donijeti neke pogodnosti za naše građane. Prije svega to se odnosi na zračni promet jer pasoška kontrola unutar Hrvatske neće podrazumijevati novu pasošku kontrolu u nekoj drugoj zemlji unutar Schengen zone. Isto se odnosi na gužve na graničnim prijelazima tokom ljetne turističke sezone ili praznika jer više neće biti duplih zadržavanja na granici između BiH i Hrvatske i na granici između Hrvatske i Slovenije.

Komentariši