PROFESOR DR. SLAVO KUKIĆ : NE SMIJE SE PO SVAKU CIJENU PRISTAJATI NA VLAST S HDZ AKO SE ŽELI BRANITI ZAVNOBIH-SKA BOSNA I HERCEGOVINA

Večeras je u Banja Luci održana svečana Akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Gradskog odbora SDP Banja Luka. Prisutnima se obratio profesor Slavo Kukić i podsjetio na opasnosti koje na ZAVNOBiH-sku BiH mogu imati politički sporazumi koji se ovih dana pojavljuju u javnosti.

“Danas je trebalo da bude potpisan koalicijski sporazum i on je, ako se radi o tekstu koji je prethodnih dana obznanjen, politički prihvatljiv. No, pitanje je ima li išta što je s HDZ-om dogovoreno a što u tekstu tog sporazuma ne piše. Jer, o tome nema detalja u javnosti, pa se mora špekulirati”, kazao je Kukić.

“I sam sam bio u prilici govorti kada je u pitanju najavljena reforma Javnog RTV sistema i slično. Pitam se u kom će pravcu to ići. Mislim da je večerašnja prigoda Bogom dana da upozorim na koju cijenu se ni javno ni tajno ne smije pristajati ako se želi braniti ZAVNOBIH-ska Bosna i Hercegovina. Nesmije se pristajati na promjene u Ustavu i Izbornom zakonu koje će legitimirati etničku filozofiju, na koju godinama istrajava HDZ. Dakle, na logiku nacionalnih reprezentacija, kojima će Parlament služiti kao Bogom dana pozornica za homogeniziranje nacionalnog političkog tijela i održavanje strahova, mržnje i netrpeljivosti. Još manje se smije pristati na logiku podjele zemlje na nacionalne begovate. Ne smije se pristati na logiku ekskluziviteta na pozicije iz nacionalnih kvota, po kojom bi HDZ-u pripalo ekskluzivno pravo na pozicije iz hrvatske kvote na pozicije u institucijama, direktorske pozicije i slično. Radije im dadnite svih pet ministarstava iz hrvatske kvote. Takva logika nije strana ni dijelu stranaka iz osmorke. Naprotiv, nekima od njih ona je prirodno stanje stvari i to po istom principu kako je prije sedam, osam godina aktuelni premijer FBiH govorio da je južno od Ivana i tako sve bilo njihovo”, ističe profesor Kukić.

Kako kaže, takva logika znači smrtnu presudu za građanske političke stranke, danas za SDP, sutra za Za nove generacije, koliko sutra za neke druge. Možda vam udari iz dupeta u glavu, pa ono što danas radite i dopunite…

Dodaje da tom odlukom daju pravo porukama iz HDZ-a da su sve građanske stranke bošnjačke.

“U više navrata je prvi čovjek HDZ-a zadnjih dana ponovio da će razgovarati sa strankama koje ‘imaju legitimitet naroda kojeg predstavljaju’. Naroda, ne građana. Šta to znači, što se mene tiče da su SDP, NS, ZNG, bošnjačke nacionalne stranke. Treba li vlastitim postupcima argumentacije pomoći takvim tvrdnjama”, poručio je između ostalog Kukić.

(Kliker.info-NAP)

Komentariši