Pejanović: Međunarodna zajednica garant mira, a Schmidt želi ukloniti blokade

Autor:N1 BiH 25. nov 2022

Izvor: N1

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 79 godina od prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu za N1 je govorio Mirko Pejanović, nekadašnji član Predsjedništva Republike BiH koji je govorio o očuvanim vrijednostima ove države, ali i poručio da je garant očuvanja njenog mira međunarodna zajednica.

Nakon što je na zasijedanju ZAVNOBiH-a usvojena deklaracija o pravima građana Bosne i Hercegovine, rečeno je tom prilikom da ona nije ni muslimanska ni hrvatska ni srpska već država sva tri naroda, Pejanović je naveo da je ta krilatica uvedena da bi se onima koji su imali pretenzije o podjeli BiH ukazalo na to da je ova država u svemu jedinstvena kada su jedinstveni njeni građani i narodi.

“Ona nije definisana kao država naroda naroda već kao država građana i ravnopravnih naroda. I ta ravnopravnost naroda koja je tada ostvarena zapravo znači da su svaki narod pojedinačno i sve troje zajedno postali politički narod koji ima političku i državnu zajednicu BiH. I u svim decenijama nakon Drugog svjetskog rata BiH se razvijala kao država građana i ravnopravnosti njenih naroda”, podsjetio je Pejanović.

Pitali smo čija je danas BiH nakon skoro osam decenija od usvajanja ove deklaracije?

“U BiH postoje tri najmoćnije političke stranke i one su etničkog bića . U Federaciji BiH to su HDZ BiH i SDA, a u Republici Srpskoj to je bio prije SDS, a sada je SNSD. Oni međusobno vode političku borbu na etnonacionalnoj osnovi. Ta borba na neki način vuče i na nešto što je nepoželjno za multietničku strukturu BiH. Međutim, Ustav iz Dejtona za kojeg se smatra da je donio ograničenja ispoljavanja svih društvenih interesa na etničkoj osnovi, ali on ima odrednicu da Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama je iznad Usatva, a tamo su sadržana sva prava pa i ta da građani ispoljavaju svoje interese putem i političkih i nevladinih organizacija. Prema tome, BiH nije zadata ni etnička podjela ni organizacija, ona je samo multietničko društvo i mora primjenjivati standarde Evrope što i radi”, ustvrdio je Pejanović.

Smatra da je međunarodna zajednica veliki garant očuvanja mira u BiH.

“A time i izgradnje institucija BiH kao što su i mnoge prije nastale. Htio bih reći da su reforme neizbježne, one slijede. Kada spominjem reforme, mnoge su bile i bit će naročito kada dobijemo status kandidata za članstvo u EU. Doći će i reforma ustava i bio je jedan pokušaj promjene 2006. godine i nije prošao u Parlamentu jer nije bilo jedinstva tada i nakon toga je međunarodna zajednica jednu vrstu zahlađenja napravila prema BiH. Sada se može reći i zadnje izjave ukazuju na to da će BiH dobiti status kandidata do kraja godine i da je to ubrzano”, naglasio je.

Kaže da nam u društvu ne nedostaje politizacije i da u proteklom vremenu imamo jednu najnoviju, a koja se odnosi na mišljenja o potezu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Nije isključeno da ni ovaj kao i svaki visoki predstavnik donese nekakvu odluku u određeno nepoželjno vrijeme, nepoželjnu za neke strukture u dijelovima BiH. Valentin Inzko je donio odluku o zabrani negiranja genocida Srebrenici na kraju mandata, a Schmidtova je odluka došla ranije i u loše vrijeme na dan izbora i vidjet ćemo kakve će ona imati posljedice. Mislim da je to urađeno da se desi deblokada što je i bilo kada je Ustavni sud FBiH deblokiran i mislim da će tome i doprinijeti, a ne vjerujem da je to uradio da ugodi samo jednoj stranci. Mislim da će donijeti više demokratije, a svemu treba vremena. S druge strane, izjave Milorada Dodika o otcjepljenju su postale deplasirane jer se ponavljaju unazad pet godina jer se nastoji time zadržati vlast. Dodiku nije stalo do ove države, na svakom koraku je negira, ali mislim da će BiH ići svojim putem bez obzira na to”, poručio je Pejanović.

Komentariši