Varhelyi: Vjerujem da će BiH dobiti status kandidata

Varhelyi: Vjerujem da će BiH dobiti status kandidata

Foto: Agencije

Europski povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Várhelyi potvrdio je da bi Bosna i Hercegovina u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u bloku 27 zemalja.

Prethodno su status dobile Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

“Ako postoji jedna pozitivna posljedica rata Rusije protiv Ukrajine to je da je proširenje EU dugoročno rješenje za uspostavu mira, sigurnosti i prosperiteta. U tom smislu je proširenje sada top prioritet ne samo našim susjedima nego i nama”, izjavio je Várhelyi na konferenciji za medije u Barceloni, gdje se održava forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

“Dajemo novi život proširenju”

“Unutar Europske komisije udvostručili smo napore kako bismo stavili na stol prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidacijski status trima zemljama – Ukrajini, Moldaviji i Gruziji – a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je.

“Time dajemo novi život proširenju. No, naravno, proširenje je zahtjevan proces. Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće”, rekao je Várhelyi. Posljednja zemlja koja je postala članica EU bila je Hrvatska 2013. godine.

Prvi dio foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008., posvećen je pitanjima sigurnosti isporuke hrane i energenata pod uticajem rata u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen sigurnosti i migracijama u susjedstvu EU. U Barceloni se nalazi 17 ministara vanjskih poslova, a BiH predstavlja ministrica Bisera Turković.

(Vijesti.ba / Hina)

Komentariši