Ruski ambasador obilježio Dan državnosti BiH

Autor:Faruk Međedović 24. nov 2022

Ruski ambasador obilježio Dan državnosti BiH

Izvor: Ruski ambasador Kalabuhov i član Predsjedništva BiH Bećirović na obilježavanju Dana državnosti (N1/F.Z.)

U sarajevskoj Vijećnici u četvrtak je održan svečani prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić bili su domaćini prijema, na kojem su bile brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Reporter N1 zabilježio je i dolazak ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, iako su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i politički lideri u bh. entitetu Republika Srpska, nekoliko puta naglasili da to nije državni praznik jer nije definisan nikakvim zakonom na nivou BiH.

Također, među brojnim zvanicama bio je i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Miniailo.Izvor: N1/F.Z.Izvor: F.Z./N1Izvor: Ruski ambasador Kalabuhov i član Predsjedništva BiH Bećirović na obilježavanju Dana državnosti (N1/F.Z.)Izvor:Izvor: F.Z./N1Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: F.Z./N1Izvor: F.Z./N1Izvor: F.Z./N1Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: N1/F.Z.Izvor: F.Z./N1

Inače, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Cvijanović, koja je članica Predsjedništva iz Republike Srpske, odbila je čestitku i saopćila da 25. novembar nije praznik u tom entitetu.

Lider njene stranke SNSD Milorad Dodik, koji je predsjednik RS, ocijenio je kako Bidenova čestitka izgleda “gotovo kao provokacija”.

“Dvadeset i sedam godina od završetka rata je dovoljno vremena da to nauče američki predstavnici u BiH i o tome konačno izvijeste svoju vladu i službu koja se bavi slanjem čestitki u ima predsjednika SAD-a”, zaključio je Dodik.

Komentariši