U eksploziji kraj Damaska ubijen iranski pukovnik, Teheran optužuje Izrael

U eksploziji blizu glavnog grada Sirije poginuo je zvaničnik Revolucionarne garde Davoud Jafari, a za ubistvo je optužen Izrael.

Izrael je izveo stotine napada na mete unutar dijelova Sirije koje kontrolira vlada u Damasku, ali ih veoma rijetko komentira (Reuters)

23 Nov 2022

U eksploziji blizu glavnog grada Sirije Damaska poginuo je zvaničnik iranske Revolucionarne garde, objavljeno je u srijedu na njenoj web stranici, a za ubistvo je optužen Izrael.

Kako je navedeno, ubijen je pukovnik Davoud Jafari, koji je radio za Revolucionarnu gardu, a Izrael je upozoren da će odgovarati za taj zločin, prenosi Beta.

Iran podržava predsjednika Sirije Bashara al-Assada u građanskom ratu koji u Siriji traje već 11 godina i poslao je hiljade proiranskih boraca širom regije da se bore na strani Assadovih snaga.

Izraelski napadi

Deseci iranskih boraca je ubijeno u tom ratu, ali Teheran već dugo tvrdi da  ima samo ulogu vojnog savjetnika u Siriji.

Izraelski zvaničnici su ranije govorili da će spriječiti učvršćivanje utjecaja Irana u Siriji, posebno na jugu blizu Golanske visoravni, koja je pod okupacijom Izraela.

Ta zemlja je izvela stotine napada na mete unutar dijelova Sirije koje kontrolira vlada u Damasku, ali ih veoma rijetko komentira.

Izrael je potvrdio da gađa baze oružanih organizacija saveznika Irana, poput libanskog Hezbollaha, koji je poslao hiljade boraca da podrže Assadove snage.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši