Nikšić: Zašto je neko iz opozicije u RS bolji od Mijatovića?

Nikšić: Zašto je neko iz opozicije u RS bolji od Mijatovića?

Foto: Vijesti.ba

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH oglasio se po pitanju izbora delegata u Narodnoj skupštini RS-a u Dom naroda BiH.

Kaže da je to pitanje ovih dana jako važno medijima i nekim ljudima u Sarajevu, jer eto svi su se nasekirali kako ćemo se mi opredjeliti”.

– Savjetuju nas, ucjenjuju, napadaju. Ispade da je više njima stalo do Banja Luke i Republike Srpske nego ljudima koji tamo žive. Nedavno sam rekao da mi je nevjerovatno kako su neki mediji u Sarajevu fascinirani opozicijom u Republici Srpskoj. Da odmah otklonim dilemu, ne zavisi od Pokreta za državu hoće li SNSD imati tri ili četiri delegata. To zavisi od opozicije u Narodnoj skupštini. Zašto bi se podrazumijevala naša podrška njima, a njihova našem kandidatu ne, pogotovo imajući u vidu da u kampanji nije ostvarena nikakva saradnja? Naprotiv, oni su tada bili dovoljni sami sebi. Zato imam potpuno pravo postaviti svima nama u Federaciji, onima dobronamjernim i onim drugim, onima koji su se stvarno nasekirali i onima koji samo pokušavaju pokupiti jeftine političke poene: da li je za interese države bolje da u Domu naroda BiH sjedi Vojin Mijatović, čijim stavovima, izjavama, hrabrošću, patriotizmom smo se svi u Sarajevu kitili ili da to bude predstavnik SDS-a ili PDP-a?

Naravno da ja nemam dileme kako je za državu neusporedivo bolje da u Domu naroda BiH sjedi Vojin umjesto bilo kojeg delegata koji negira genocid, osporavatelja države i ljubitelja Putinovog režima, iz koje god stranke sa sjedištem u Banjoj Luci – pozicije ili opozicije – dolazili. Ponudili smo opoziciji u Republici Srpskoj da podrže našeg kandidata i da tako oni pokažu da na državu i na interese svih građana gledaju drugačije od Dodika. Nisu pokazali spremnost da to učine, barem ne do danas. Da otklonim svaku dilemu, ja zaista smatram da nije dobro da bilo ko ima “kontrolni paket” od četiri mandata u bilo kojem klubu Doma naroda BiH, jer to otvara prostor za ucjene, blokade i neracionalne političke zahtjeve. Također, mogu garantirati u ime zastupnika SDP-a, ali bih se usudio isto tako garantirati i za ostale zastupnike Pokreta da neće glasati i podržati bilo koju od četiri liste SNSD-a – kazao je Nikšić za Raport.

(Vijesti.ba)

Komentariši