Ruske elite su podijeljene oko rata protiv Ukrajine

Šefica kompanije za političku analizu ‘R. Politik’ tvrdi da se na unutrašnjem ruskom frontu počela pojavljivati podjela između dvije grupe.

Podjele među ruskim elitama oko rata u Ukrajini (Reuters)

22 Nov 2022

Ruska politička analitičarka kaže da se političke elite u njenoj zemlji bore da prekinu veze s predsjednikom Vladimirom Putinom u kontekstu “sramotnog” povlačenja ruskih snaga u Ukrajini.

Tatjana Stanovaja, šefica kompanije za političku analizu “R. Politik”, rekla je da saopćenje ruskog Ministarstva odbrane o potpunom povlačenju snaga iz grada Hersona (južna Ukrajina) ranije ovog mjeseca predstavlja “pravu katastrofu”.

Dodala je da je ovo “sramotno” povlačenje, koje je uslijedilo nakon uspješnog kontranapada Ukrajine u pokrajini Harkov u septembru, potaklo mnoge ruske elite da dovedu u pitanje invaziju i da joj se usprotive.

Tvrdi kako se na unutrašnjem ruskom frontu počela pojavljivati podjela između dvije grupe: jedne koja podržava pristup predsjednika Vladimira Putina u njegovom ratu protiv Ukrajine, dok se druga protivi tome.

Stanovaya, nerezidentni istraživač Carnegie fondacije za međunarodni mir, u članku objavljenom u američkom časopisu Foreign Affairs detaljno se pozabavila pitanjem neslaganja između dvije strane i njihovim zabrinutostima oko posljedica rata.

‘Moskva je pogrešno vodila rat’

Otkriva da su se grupi koja se protivi ratu još od njegovog početka, ali šuti zbog sigurnosti, pridružile mnoge ličnosti koje su aktivno podržavale rat, ali su sada uvjerene u to da Moskva nije dobro upravljala invazijom, stoga potajno priželjkuju kraj rata.

Štaviše, neki od njih, kako sugerira autorica, zabrinuti su da predsjednik Putin više nije sposoban voditi zemlju, da je sklon činjenju grešaka i da je pretjerano emotivan u donošenju odluka.

Spomenula je niz istaknutih ”patriotskih” ruskih političkih ličnosti i snaga, koje su nedavno pozivale Moskvu da nastave borbu sve dok ruska vojska ne stigne do Kijeva, glavnog grada Ukrajine, ali su sada počeli zvučati dosta realističnije.

Dopisnik kanala ”Obraz Buduschego”, povezanog s ruskim Telegramom, koji je lojalan ruskoj vojsci, napisao je da bi Moskva trebala raditi na zamrzavanju sukoba i provesti unutarnje reforme.

Tu je i Juri Barančik, istaknuti ruski patriota na Telegramu, koji je rekao da je ruski blitzkrieg (munjeviti rat) protiv Ukrajine propao i da treba prestati pokušavati ići dalje s tim. Umjesto toga, treba učvrstiti svoje trenutne pozicije na ratištima i usredotočiti se na unutrašnja pitanja.

Aleksander Medvedev, još jedan poznati TV analitičar, nedavno je savjetovao da Rusija mora priznati da je situacija u Ukrajini loša i da će Moskva biti suočena s još poraza.

Čak su i agresivni nacionalisti, kako ih naziva Stanovaya, poput Alekseija Zhivova tvrdili da je rat pokazao da je ruski politički sistem zakazao. Svi oni naglašavaju da bi se Rusija trebala posvetiti svojim domaćim problemima i suočiti se s korupcijom umjesto da se nastavlja boriti u Ukrajini.

Uspon realista

Neki na Zapadu možda vjeruju da sve veće neslaganje unutar Rusije predstavlja priliku i da možda postoji utjecajna ruska grupa koja želi da Moskva ublaži svoju retoriku i uključi se u stvarne pregovore s Kijevom i Zapadom kako bi se okončao rat.

Međutim, čak i da postoje sve glasniji pozivi unutar Rusije da se preispita rat i usredotoči na unutrašnje probleme, postoje, prema ruskoj istraživačici, ozbiljne komplikacije koje otežavaju tim “realistima” da se pretvore u mirotvorce.

Prema pisanju Foreign Affairsa, ti realisti su oprezni prema bilo kakvim pregovorima koji bi mogli dovesti do ponižavajuće odluke koja bi bila prijetnja njihovoj političkoj budućnosti ili čak njihovoj ličnoj sigurnosti.

Važno je napomenuti da niko u ruskom vodstvu nije javno podržao bilo kakav oblik teritorijalnih ustupaka, koji bi predstavljali priznanje poraza Rusije i mogli dovesti do kaznenog progona.

Iz istog razloga, elite u državi neće se usuditi okrenuti protiv predsjednika Putina. Uprkos njegovim neuspjesima, on i dalje ostaje najbolji garant za očuvanje režima koji ih čini sigurnim.

Autorica u svom članku ističe da bi uspon realista mogao biti odlučujući za okončanje sukoba, jer su svjesni da je način na koji se rat trenutno vodi “samoubilačko” ponašanje, te da bi provođenje novih zločina i rasipanje smanjenih resursa pogoršalo ionako sve lošiju poziciju Rusije u sukobu koji će Moskva na kraju morati prekinuti.

Stanovaja dalje kaže da je Moskva duboko podijeljena oko trenutnog sukoba: na jednoj strani su elite ”ultranacionalista” koji u pokazivanju podrške ratu vide ključ svog političkog opstanka, te smatraju kako postoji mogućnost za ostvarivanje jasne pobjede i konačnog pada Kijeva u ruke Rusije. S druge strane, pojačavaju se glasovi realista koji shvataju da Moskva nema resurse potrebne za pobjedu, zbog čega preferiraju pristup u kojem Rusija izbjegava dalje poraze tako što će zamrznuti rat sklapanjem privremenog sporazuma sa Zapadom, ukopati odbrambene linije oko njihovih trenutnih položaja i iskoristiti pojačanja za zaustavljanje napredovanja Ukrajine.

I pored toga, nitko u ruskoj eliti ne podržava povlačenje snaga iz Ukrajine na položaje prije 24. februara, dana kada je Moskva započela rat protiv svog zapadnog susjeda.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši