DURAKOVIĆ PODRŽAVA GLASANJE POKRETA ZA DRŽAVU : “AKO TREBA, NEKA “PROPADNU” NAŠI GLASOVI, ALI NAS NEĆETE SLOMITI“

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković rekao je da kandidati opozicije u RS-u niti jednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u RS-u.

-Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po prinicipima, te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu”, rekao je Duraković.

Kako je rekao, čitao je dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u FBiH.

-Potpuno su ignorisani i preskočene sve inicijative koje sam uputio prema političkim subjektima u FBiH, koje sam zamolio da ih uvrste u taj sporazum. Ni riječi o ‘povratničkoj karti’, o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku”, rekao je on.

Naglasio je da neće dozvoliti da se preko njih lome koplja i da ljudi ovdje, koji su manjina i koji nude alternativu u odnosima sa Banjom Lukom, urade bilo šta što će rezultirati kao štetno po odnos institucija prema Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

-Ako treba, neka ‘propadnu’ naši glasovi, ali nas nećete slomiti. Da ste pokazali minimum interesa – i vi u Federaciji kad ste pisali ‘programe’ za naše zahtjeve, i vi u RS-u kao opozicija i neko ko je trebao ponuditi drugačiju politiku prema Bošnjacima i Hrvatima ovdje – a niste, mogli bismo razgovarati, izložiti se rizicima i trpiti udare”, zaključio je Duraković.

(Kliker.info-agencije)

Komentariši