DEJTONSKI SPORAZUM I IZBORI ZAKON SE MORA MIJENJATI! LAZOVIĆ ZA HAYAT I O POLITICI DODIKU I ‘OSMORKE’

Alem Herak 22/11/2022

Bivši predsjednik Skupštine RBiH i učesnik pregovora u Dejtonu, predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990, sociolog, dokazani patriota BiH, gospodin Miro Lazović večerašnji je gost emisije „Sedam plus“.

Teme o kojima se razgovaralo su Dejtonski sporazum, odnosi Srbij i Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, politička situacija u BiH, “Osmorka” i mnoge druge. Lazović kaže da je 1995 bio optimista iako je bio svjestan da Ustav nije dobar.

  • Prihvatili smo taj sporazum da se zaustavi rat, ali smo dobili i obećanje da će doći vrijeme nakon 10 godina da se taj Ustav mijenja. Evo nakon toga živimo u periodu neizvjesnosi. Dakle Dejtonski mirovni sporazum je sebe prevazišao. Nedovršen je. On je na neki način isporučio BiH kao nedovršenu građevinu čija konstrukcija podrhtava. Jedan od velikih nepravdi je to da kreatori rata budu graditelji mira – rekao je Lazović.
  • Svih 27 godina BiH prolazi kroz turbulentno vrijeme. Bojim se da će to potrajati. Da postoji politička volja mogao bi se napraviti napredak. Međutim nema političke volje. Aktuelne vlasti pokušavaju osigurati svoju moć. Tjeraju nas da idemo u Brisel bržim putem, a ne možemo zbog Ustava. Treba ga mijenjati – istakao je Lazović.

Što se tiče političke strukture, Lazović smatra da se treba mijenjati, a posebno u Parlamentarnoj skupštini. O odnosu Srbije i Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom rekao je sljedeće:

  • Centar svih problema je u Beogradu. Dok se ne riješe ti problemi u Srbiji, još uvijek ćemo biti taoci te politike. Hrvatska politika ne daje nadu da žele BiH pomoći na njenom putu. BiH mora biti država građana, da se štite prava svih. To je politički sukob koji će potrajati u narednom periodu – rekao je Lazović.

Osvrnuo se i na Milorada Dodika i njegovo pozivanje na  izvorni Dejton. Lazović kaže da Dodik ne shvata da kad govori o izvornom Dejtonu, da se onda mora drugačije ponašati.

  • Tu postoje odredbe koje Dodik neće da vidi. 25. novembar mora biti obilježen na cijelom prostoru BiH. Zakon o državnim praznicima se nije promijenio, ali Dodik ga ne poštuje. Dodik shvata Dejton kao neki sporazum koji je nepromjenjiv. Duh Dejtonskog sporazuma nosi jedan evolutivni razvoj. On bi to sve da zaustavi. Nesvjestan je da su entiteti samo dio Bosne i Hercegovine – ističe Lazović.

Lazović se nada da će doći vrijeme kada će Bosna i Hercegovina prevazići trenutne političke sukobe, kada će prevazići arhaične politike. Smatra da kada se te politike i politički ciljevi sklone moći će doći do nekog napretka.

  • Pojedine zemlje međunarodne zajednice  nije puno briga kada će u BiH zavladati demokratija, procesi koji važe i u Evropi. Koliko će Amerika i uticajne zemlje ići u prilog da se BiH izgradi kao ravnopravna država ostaje da se vidi. Bosna i Hercegovina je ogledalo Evrope. Međunarodna zajednica ce se morati uozbiljiti – kazao je Lazović.

Osvrnuo se na “Osmorku”, ali i na Izborni zakon, te je rekao sljedeće:

  • U “Osmorci” postoje političke stranke koje pripadaju građanskim opcijama. Nadam se da će HDZ shvatiti neke realnosti, da neće misliti da sva mjesta pripadnu HDZ-u. Vjerujem, da je “Osmorka” svjesna svih izazova, da ima crvene linije ispod kojih ne može ići – istakao je Lazović.
  • Izborni zakon se mora mijenjati. Ta priča se treba otvoriti. To je bitno za budućnost BiH. Postoji dosta diskriminacija. Svakom čovjeku se mora omogućiti aktivno i pasivno glasačko pravo. Što se tiče izbora za člana Predsjedništva, mislim da “Osmorka” ne smije prihvatiti princip legitimnog predstavljanja – dodao je za kraj Lazović.

(A. Herak)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši