SPEKTAKL U AL KHORU : OTVORENO SVJETSKO PRVENSTVO U KATARU! (FOTO)

Spektakulranom ceremonijom otvorene je 22. izdanje Svjetskog fudbalskog prvenstva.Svečanu ceremonija na stadionu Al Bayt u katarskom gradu Al Khoru otvorio je čuveni glumac Morgan Freeman.

Uslijedili su performansi sa tradicionalnim katarskim motivima i prezentacijama. Zatim su se na pozornici stadiona Al Byat pojavile osobe koje su nosile zastave 32 države učesnice ovogodišnjeg šampionata.

Zatim su im se pridružile maskote sa ranijih svjetskih prvenstava, koje su plesale uz mužičke numere koje su na prethodnim Mundijalima uveseljavale veliki broj navijačima širom planete zemlje.

Junkook azijska muzička zvijezda i katarski pjevač Fahad Al Kubaisi otjevali su u nastavku jednu od zvaničnih pjesama SP u Katar 2022 “Dreamers”.

Emir Katara Tamim bin Hamad al-Thani obratio se cijelom svijeta i otvorio Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Svim ekipa i sudionicima želim veličanstvenu sportsku predstva i užitak za sve. Neka ovo budu dani koji nas sve nadahnjuju dobrotom i nadom. Sretno svima” kazao je amim bin Hamad al-Thani.

Za trofej Mundijala boriće se 32 nacionalne reprezentacija. Turnir će trajati od 20. novembra do 18. decembra. Na osam spektakularnih stadiona u pet gradova biće odigrano 64 utakmice. Stadion Lusail rezervisan je za finala SP.

Selekcija Francuske brani titulu prvaka svijeta, osvojenu prije četiri godine u Rusiju.

Prva utakmica Svjetskog prvenstva na programu je danas od 17 sati prema centralnoevropskom vremenu, a sastaju se domaćin Katar i Ekvador.

Izvor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Izvor: REUTERS/Kim Hong-Ji

Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Izvor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Bogata država Bliskog istoka uložila je u organizacija najvećeg fudbalskog događaja na svijetu 200 milijardi dolara, što je apsolunti rekord svjetskih prvenstava, ukoliko uzmemo da je na drugom mjestu Brazil, koji je 2014. godine uložio 15 milijaradi dolara u organizaciju. Rusi su recimo osigurali za Mundijal prije četiri godine 11,6 milijardi, što je skoro 20 puta manje od Katara.

Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Izvor: REUTERS/Pawel Kopczynski

Izvor: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Izvor: REUTERS/Molly Darlington

Izvor:

Izvor: REUTERS/Molly Darlington

Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

(N1)

Komentariši