Sejdić zatražio od Schmidta da organizuje javnu tribinu o izmjenama Ustava i Izbornog zakona

Sejdić zatražio od Schmidta da organizuje javnu tribinu o izmjenama Ustava i Izbornog zakona

Foto: Vijesti.ba

Dervo Sejdić, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem od njega traži da organizuje okrugli sto ili javnu tribinu o temi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

U pismu Sejdić podsjeća Schmidta da je to i obećao prilikom njihovog susreta početkom septembra.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je, kako navodi Sejdić, poznato da su sve preporuke od Vijeća Evrope, Evropske unije, SAD-a i međunarodne zajednice zbog nepostojanja političke volje kod vladajućih političkih struktura u BiH zadnjih 15-ak godina, završavale neuspjehom i nemogućnošću dogovora na provedbi presuda Suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

– Donijeli ste odluku o izmjeni Ustava Federacije BiH, te izmjene Izbornog zakona, a u vezi deblokade i efikasnijeg formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, o čemu bi se imalo šta komentirati. Naprimjer, u vašoj odluci vjerujem da ste deblokirali i ubrzali formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, ali ste zadržali princip etničkog izbora predsjednika i podpredsjednika Federacije BiH, zadržavajući etnički princip i u Republici Srpskoj koju ste svojom odlukom zaobišli – dodaje Sejdić.

Pozivao je visokog predstavnika kako bi razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli dodatne etničke podjele. Sa tog skupa bi, kako je naveo Sejdić, inicirali i kreirali prijedlog budućih dijaloga u okviru Parlamentarne skupštine BiH, u novom sazivu za koji lično smatra da će biti mnogo profesionalniji, progresivniji i kooperativniji od ranijih saziva.

– Kao početnu osnovu za raspravu na javnoj tribini predlažem predstavljanje mog prijedloga izmjene Ustava i Izbornog zakona kojeg sam vam lično uručio prilikom susreta. Takođe smatram da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi BiH i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Evropi i svijetu – naveo je među ostalim Sejdić u otvorenom pismu visokom predstavniku.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši