PETIGREW ZA HAYAT: PRIZNANJE DEJTONSKOG SPORAZUMA BILO JE NAGRADA ZA USPJEŠAN GENOCID

Melina Rasidovic

21/11/2022

Na današnji dan prije 27 godina u vojnoj bazi Rajt-Peterson u gradiću Dejtonu, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Sporazum je donio sasvim novo ustavno uređenje zemlji u kojoj je smrtno stradalo više od stotinu hiljada osoba, više od milion je protjerano ili izbjeglo u druge zemlje.

O Dejtonskom sporazumu 27 godina poslije za ‘Vijesti u 7’ govorio je i David Petigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Južnog Connecticuta.

  • To je nestabilan mir. Nestabilan djelimično i zbog samog Dejtonskog sporazuma. Razgovarao sam s Richardom Holbrukom o tome 2009. godine i rekao mu da bi priznanje RS-a, koji je proglasio svoju teritoriju republikom, teritorijom u kojoj svi koji nisu Srbi nisu dobrodošli… Nakon toga su izveli velike grozote prema svima koji nisu Srbi. Priznanje Dejtonskog sporazuma bilo je nagrada za uspješan genocid. Predlagao sam da se održi druga Dejtonska konferencija kako bi se uklonilo ono što RS predstavlja u Bosni. Tada smo se teoretski saglasili u vezi s tim, ali objasnio mi je da, nakon što je upoznao lidere u BiH, nazvavši ih tada kriminalcima, ne može uraditi mnogo u tom trenutku. Nisam to prihvatio tada, smatravši da je to nagrada za uspješan genocid. Ljudi moraju biti otvoreni za opciju revizije Sporazuma – kazao je, između ostalog, Petigrew.

Više pogledajte u prilogu OVDJE.

Komentariši