Katar očekuje procvat tržišta kapitala nakon Mundijala

Berza zaljevske zemlje, kao i većina berzi ranijih domaćina Svjetskog prvenstva, nadmašila je druge berze u periodu pred ovo veliko takmičenje.

S više od četiri milijarde dolara stranog priliva u prvih 10 mjeseci ove godine, Katarska berza nadmašila je druge berze (Al Jazeera)

21 Nov 2022

S više od četiri milijarde dolara stranog priliva u prvih deset mjeseci tekuće godine, stručnjaci za tržište kapitala kažu da je Katarska berza, kao i većina berzi ranijih domaćina Svjetskog prvenstva, nadmašila druge berze u periodu pred ovo veliko takmičenje i očekuje se da će nastaviti istim tempom u godini nakon turnira.

Historijski, prosječni MSCI državni berzovni indeks domaćina prethodnih sedam SP-a, ne uključujući Brazil, koji je izvan granica, porastao je za 21,8 posto u godini pred Mundijal i za 13,4 posto u godini nakon, u poređenju s MSCI World indeksom rasta, prema kojem je prosječni rast 4,3 posto i 9,5 posto, tim redoslijedom.

Brazilski  indeks MSCI bio je izuzetak i pao je za 34 posto u godini nakon finalne utakmice 2014. godine.

Vanredna 2022. godina

Taj pad uzrokovan je domaćim ekonomskim uslovima, političkom krizom i visokom inflacijom, prisutnom u to vrijeme, kažu analitičari.

Međutim, 2022. se pokazuje kao vanredna godina, jer berze snose teret povećanja kamatnih stopa od centralnih banaka, koje se pokušavaju boriti protiv inflacije i isključuju ponudu lakog novca, koja je počela tokom pandemije korona virusa.

Katarska berza nije imuna ni na jedno od ovog.

QSE indeks, koji mjeri 20 najvećih i najlikvidnijih dionica na katarskoj berzi (QSE), aprecirao je za 24,7 posto od početka 2022. do 11. aprila 2022. godine, ali potom je opao na gotovo ravnu teritoriju krajem juna i opet je porastao za 12,1 posto do 5. septembra 2022. godine.

Iako se to možda ne čini kao mnogo, ipak stavlja QSE indeks kao relativni bolji rezultat među većinom velikih regionalnih i globalnih tržišta u prvih osam mjeseci ove godine, prema najnovijim dostupnim podacima.

“S obzirom da se ova država priprema za SP duže od desetljeća, fokusirati se na kratki period performansi dionica neće biti pošten odraz“, kazao je Akber Khan, viši direktor upravljanja imovinom u Al Rayan Investmentu sa sjedištem u Dohi.

“Ako pogledamo performans Katarske berze u zadnjih pet godina, kada su pripreme vezane za SP ubrzane u pogledu tempa radova, porasla je za više od 50 posto“, dodao je Khan.

Investirano 300 milijardi dolara

Tokom tog perioda širi indeks kapitala tržišta u nastajanju je pao za 29 posto, dok su globalni indeksi kapitala porasli za 15 do 18 posto, istakao je on.

Od 2010. godine, kada je Katar dobio prava da bude domaćin SP-a, ova zaljevska država je potrošila više od 300 milijardi dolara da unaprijedi svoju infrastrukturu, uključujući metro u Dohi, hiljade kilometara lokalnih puteva i autoputeva, novu luku, novi aerodrom, pa čak i novi grad, kao i unapređenje naftnih i plinskih postrojenja.

“Ovo unapređuje mnogo srednjeročnih razvojnih projekata koje je država imala i u brojnim slučajevima mnogo projekata koji bi bili završeni u desetogodišnjem perodu, a sada su već kompletirani kako bi se svijetu pokazao razvijeni Katar tokom SP-a“, dodao je Khan.

Dobici na Katarskoj berzi vezani za SP će se, prema očekivanjima, nastaviti i u narednoj godini, prvenstveno u oblasti građevinarstva, nekretnina, turizma i maloprodaje, koja se spušta do kompanija na berzi i šire ekonomije kao cjeline.

“Konkretno, cilj Katara je da iskoristi ovaj događaj kao odskočnu dasku da pokaže šta nudi, kako se nada, poveća broj turista sa 2,1 milion u 2019. na šest miliona godišnje do 2030. godine“, kazao je Saugata Sarkar, šef istraživačkog odjela u QNB Financial Services.

Rast vezan za proizvodnju plina

Katarske dionice već su u dobroj poziciji za ulaganja koja imaju koristi od jedinstvenih vjetrova u leđa.

Uz visoke cijene nafte i plina, značajne neto tokove stranih investicija s obzirom na status Katara kao sigurnog utočišta i domaćina SP-a, ova zemlja je također proširila svoja postrojenja za ukapljeni prirodni plin (LNG), što će skoro udvostručiti njenu proizvodnju plina, postavivši je na poziciju glavnog proizvođača.

“Vjerujemo da bi ovi pokretači mogli biti u velikoj mjeri cijenjeni na tržištu, ali bi QSE indeksu trebali osigurati visokokvalitetne katalizatore koji pomažu rastu ili stabilizaciji tržišta uprkos ukupnom preovladavajućem globalnom riziku”, rekao je Sarkar.

“Iako ne možemo isključiti kratkoročnu nestabilnost na tržištu, nastavljamo dugoročno biti uporni u vezi katarskih dionica, s obzirom na njihove odbrambene karakteristike podržane njihovim snažnim osnovama. Očekujemo snažne rezultate od katarskih kompanija 2022. godine, uglavnom zahvaljujući SP-u”, dodao je.

Rat u Ukrajini kvari stvar, upozorio je on, jer su zbog njega katarski i globalni indeksi nestabilni.

Međutim, u korist Katara ide činjenica da je ekonomski rast ove države vezan za proizvodnju plina, sada kada se svijet nosi s mogućnošću recesije.

Turizamo i  investicijska destinacija

S obzirom na novu potražnju koja dolazi iz Evrope zbog rata u Ukrajini i činjenice da je Katar “najjeftiniji“ proizvođač, “bolje je spreman apsorbirati negativan utjecaj koji recesija može imati na cijene energije“, rekao je Mohsin Mujtaba, direktor za razvoj, QSE.

To će, također, biti privlačno stranim investitorima, jer žele rebalansirati svoje portfolije suočeni s globalnim usporavanjem, dodao je.

Prema mišljenju regionalnih stručnjaka za kapital, projekti koje je inicirala vlada Katara kao domaćin Mundijala imat će dugoročne efekte na navedene kompanije iz različitih sektora.

Izvršni direktor BDSwiss MENA-e Daniel Takieddine rekao je da, iako će stotine hiljada posjetilaca koji dolaze na nogometni turnir u trajanju od 28 dana, imati trenutni učinak, “mogle bi biti zabilježene trajnije posljedice na ekonomiju i finansijska tržišta u zemlji”.

“Događaj koji se naširoko prati mogao bi skrenuti pažnju pojedinaca i kompanija na Katar kao turističko mjesto i kao investicijsku destinaciju koja podstiče priliv kapitala.”

Oliver Kent, generalni direktor u kompaniji ZK Sports & Entertainment, sa sjedištem u Dubaiju, rekao je da gleda na SP kao na “samo početak niza velikih događaja koji će privući posjetitelje u velikom broju, jačajući turistički sektor na duži rok“, navodeći utrku Formule 1 i Azijski kup, kojima će ova zemlja biti domaćin sljedeće godine.

Mundijal donosi 17 milijardi dolara

Generalni direktor Katara 2022 Nasser al-Khater očekuje da će SPo donijeti 17 milijardi dolara prihoda katarskoj ekonomiji za vrijeme tog događaja, manje u odnosu na prvobitne procjene, koje su iznosile 20 milijardi.

Dok će primarni korisnici biti ugostiteljska industrija, uključujući hotele, tržne centre, trgovine i maloprodaju, Khan iz Al Rayan Investmenta je kazao da će nekoliko navedenih malih i srednjih kompanija koje su dobile vladine ugovore kao dobavljači većim firmama u posljednjih nekoliko godina jednako imati koristi.

To uključuje firme koje se bave građevinskim materijalom, kao i usluge iznajmljivanja stanova i obezbjeđenja, rekao je on.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši