Zračni napadi usmjereni na baze militanata u Siriji i Iraku

Zračni napadi usmjereni na baze militanata u Siriji i Iraku

Foto: Vijesti.ba

Turska je pokrenula zračne napade na kurdske ciljeve u Iraku i Siriji, sedmicu dana nakon bombaškog napada u Istanbulu za koji okrivljuje kurdske militante.

U napadima su pogođene kurdske baze koje su korištene za pokretanje napada na Tursku, saopćilo je tursko ministarstvo obrane, javlja BBC.

Sirijsko-kurdski glasnogovornik rekao je da su pogođena dva sela naseljena interno raseljenim osobama.

Zabranjena kurdska skupina PKK tvrdi da nije odgovorna za napad u Istanbulu.

Kad su počeli zračni napadi, tursko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru da je došao “sudni čas”, uz sliku polijetanja borbenog aviona i snimku eksplozije.

-Skloništa, bunkeri, špilje, tuneli i skladišta terorista uspješno su uništeni – rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Tursko ministarstvo obrane kasnije je saopćilo da je u napadima na baze kurdskih militanata u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku uništeno 89 ciljeva.

Snage predvođene Kurdima u Siriji obećale su uzvratiti, navodeći da je pogođen grad Kobane, kao i dva gusto naseljena sela.

Kasnije u nedjelju raketa ispaljena iz Sirije navodno je ranila tri osobe na granici s Turskom, objavili su turski državni mediji.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, samo u sjevernoj Siriji ubijena je najmanje 31 osoba.

Nije jasno koje su mete pogođene u Iraku.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši