Ukrajina može pobijediti Rusiju i osloboditi sve okupirane teritorije

Nakon ukrajinskog oslobađanja Hersona sve se više govori o mogućnosti oslobađanja svih okupiranih područja u zemlji, ali pokušaj povratka Krima mogao bi izazvati nuklearni odgovor Rusije.

Ukrajinsko oslobađanje Hersona, važne strategijske tačke na rijeci Dnjepar i najvećeg osvojenog grada početkom invazije pokazalo je sve slabosti ruske vojske (EPA)

Jasmin Agić 20 Nov 2022

Ruska invazija na Ukrajinu porodila je mnoga pitanja i nedoumice, ali i razjasnila mnoge stvari koje su bile predmet glorifikacije i preuveličavanja. Jedna od tih stvari, koja je, kako se pokazalo, bila „mitologizirana“ jeste i snaga ruske vojske.

Zapadni političari, politički analitičari i sociolozi vjerovali su da je moć ruske vojske gotovo neograničena. To je mišljenje svoje utemeljenje imalo u historiji, koja je zorno govorila kako je ruska vojna sila, bez obzira na teškoće s kojima se suočavala, u pravilu, iz sukoba izlazila kao pobjednik.

Čak i oni koji su bili dobrano svjesni kako je ekonomska moć Rusije zapravo izuzetno slaba nisu dovodili u pitanje sposobnost ruske vojske da odnosi pobjede. Ali, invazija Rusije na Ukrajinu pokazala je da je ruska vojska, suštinski, mnogo slabija nego se to mislilo, a od februara do danas, posebno u posljednjih nekoliko sedmica, postalo je jasno da nije nepobjediva.

Ukrajinska protuofanziva, oslobađanje Hersona

Ukrajinsko oslobađanje Hersona, važne strategijske tačke na rijeci Dnjepar i najvećeg osvojenog grada početkom invazije pokazalo je sve slabosti ruske vojske. Ti znaci slabosti bili su vidljivi i ranije, objašnjava vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić, ali tek oslobađanjem Hersona cijelom svijetu postaje jasna jedna stvar – Ukrajina može pobijediti Rusiju i osloboditi sve okupirane teritorije. Drugo je pitanje hoće li se takav scenarij sprovesti u stvarnosti.

„Mislim da, zapravo, kada pričamo o snazi ruskih oružanih snaga one su postale očigledne nakon prvih nekoliko dana ruske agresije na Ukrajinu, poglovito nakon povlačenja ruskih snaga sa sjevera Ukrajine, gdje se pokazalo da oni nemaju mogućnost, nemaju potencijala više ciljati na to da preuzmu čitavu Ukrajinu, što je bio prvotni plan“, kaže Avdagić.

Dešavanja iz nekoliko prethodnih sedmica, koja su kuluminirala oslabađenjem Hersona, pokazuju da se sada, s pravom, može govoriti o tome da Ukrajina ima snagu osloboditi svoju teritoriju kaže Avdagić i pojašnjava da je „strateški pametnim potezima ukrajinska strana natjerala Ruse na povlačenje iz Hersona, jer jednostavno logistička mogućnost opremanja i opskrbljivanja tih vojnika postala je nemoguća, zbog djelovanja prema mostovima i improviziranim prijelazima koje je ruska strana uspostavljala na Dnjepru“.

Dva su ključna faktora napredovanja ukrajinskih snaga na istoku zemlje kaže Avdagić. Prvi je nizak moral ruske vojske, a drugi podrška Zapada bez koje ništa od pobrojanog ne bi bilo moguće.

„Mi i dalje govorimo o tome da ne vidimo snagu Rusije, koju su mnogi očekivali prije same agresije. Vidimo zapravo vojsku koja je u prilično velikom rasulu, a da ne govorimo da je demoralizirana. To je vjerovatno ono što ima najveći uticaj na sama događanja na ratištu. Ne možemo uopće isključiti i ne spomenuti da je uticaj potpore Zapada Ukrajini svakako ključan. Bez njega ne bi mogli govoriti o sposobnostima ukrajinske vojske da pokrenu protuofanzivu ili čak da se odupru ovakvom snagom kako su radili prema Rusiji“, kaže.

Ukrajinski povrat svih okupiranih teritorija

Teza o mogućem ukrajinskom povratku svih okupiranih teritorija aktuelnija je nego ikada. Ipak, moramo biti svjesni da će sve akcije koje budu išle u tom pravcu „isprovocirati“ ruski odgovor, omdazdu nezapamećnih razmjera, pojašnjava Avdagić.

„Pojavilo se već nekoliko puta, kao vrlo ozbiljna teza, pitanje postoji li mogućnost da Ukrajina povrati sav teritorij i mislim da o tome trebamo otvoreno razgovarati i to nije nemoguća opcija. Isto tako, treba držati na umu ovo što sada gledamo – izvore apsolutne agresije sa ruske strane, koja uništava Ukrajinu i ukrajinsku infrastrukturu. To je ono čega se bojimo kada se govori o vraćanju i integriranju nasilno oduzetog teritorija u ukrajinske ruke. Rusija ima jako velike mogućnosti odmazde.

Pričalo se i o najcrnjem scenariju, to je mogućnost da se koristi taktičko nuklearno naoružanje, ali vidimo da se i ovako nanosi golema šteta Ukrajini i pitanje je koliko ona krši potencijal Ukrajine tu borbu, jednako kao što je to bilo prije nego su počeli posljednji, vrlo snažni napadi na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu“.

Avdagić naglašava da je izuzetno važno u svim predviđanjima jasno razgraničiti teritoriju okupiranog Krima od ostalih okupiranih teritorija. Krim ima posebno, strateško i simboličko, mjesto u ruskoj imperijalnoj imaginaciji i odnos prema poluostrvu bitno je drugačiji od odnosa prema ostalim okupiranim teritorijama u Ukrajini.

„Mi pričamo od početka, bez obzira što je od momenta kada su oni prispojili i druga osvojena područja u Ukrajini ruskoj teritoriji, svejedno smo svi mi, koji duže pratimo stanje nastojali razdvajati Krim od onoga što su drugi osvojeni teritoriji u Ukrajini. Krim doista ima stratešku važnost za Rusiju, no nije samo pitanje strateške važnosti, pitanje je i ugleda ruskog rukovodstva i pitanje je stanje vojske. Što bi to značilo gubljenje Krima, tamo  se nalazi velika mornarička komponenta, tamo je toplomorska baza ruske vojske. Ako ne mogu to zadržati onda možemo svakako govoriti da je u njihovim glavama ugrožena opstojnost same Ruske Federacije i ruske države“.

Nuklearno oružje

Ključno pitanje svih analiza rata u Ukrajini jesto ono o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja. Avdagić smatra da bi samo u jednom slučaju Rusija bila spremna koristiti razornu snagu tog nekonvencionalnog naoružanja.

„Tu se sada vraćamo na pitanje svih pitanja – da li će biti upotrebljeno nuklearno naoružanje, što bi bio veliki game changer i veliki poraz za kompletno čovječanstvo.

Na kraju, ako govorimo o mogućnosti ruske upotrebe nuklearnog naoružanja i ako tražimo taj neki povod u ovom ratu, koji su sami izazvali, to bi bilo definitivno moment stupanja ukrajinske vojske na Krim“, zaključuje.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši