HUSEINSPAHIĆ ZA HAYAT O NAPADIMA NA VJERNIKE BOŠNJAKE: SMETAJU IM MUSLIMANI KOJI ŽELE UPRAVLJATI SVOJOM DRŽAVOM

Dzeneta Saric-Kozic 20/11/2022

Sve smo više svjedoci šovinističkih izjava pojedinaca i napada na vjernike Bošnjake.

Jer izgleda da danas niko ne može biti Bošnjak koji ide u džamiju, a da ga pojedinci ne vežu za jednu političku partiju. Pitanje je sada trebaju li se stidjeti toga ili, možda, kriti da su vjernici. Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, kaže da se pokušava obesmisliti jedan slobodan život vjernika i korištenje političkih prava u savremenom društvu.

  • Muslimani kao vjerska grupa ne smetaju. Ne samo u BiH, nego i u svijetu. Ali muslimani kao osvještena grupa i kao neko ko upravlja društveno političkim procesima smetaju, kako u svijetu, tako i u BiH. U BiH dolazi do izražaja naročito u 20. vijeku.

Međutim, da ne smetaju samo muslimani, nego smeta posebnost Bosne i Bošnjanja koji žele upravaljati svojom državom svjedoči naša povijest. Samo zahvaljujući diplomatskom akcijom Bana Kulina smo uspjeli to spriječiti. Ta sudbina Bosnu prati vijekovima, evo i dan danas. Ja ne bih ovdje apostrofirao na to da smetaju vjernici generalno, baš bih se fokusirao na muslimane koji su politički osvješteni, koji su preživjeli genocid, naravno uz prijetnje koje su tada izrečene muslimanima da će nestati vrlo jasno, mislim da te prijetnje poprimaju drugi oblik. Važno je te prijetnje uočiti na vrijeme i da reagujemo i da svijet upozorimo da se nešto tako dešava. Samo dostojanstveno i na bazi istine. Kazati ono što mislimo i što osjećamo i osuditi izjave onih koji su očigledno još uvijek pod nekom ksenofobijom.

(Dž. Sarić-Kozić)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši