U Dohi izvučene grupe Svjetskog prvenstva 2022. u fudbalu

Hrvatska će igrati u grupi sa Belgijom, a Srbija sa Brazilom, dok je žrijeb spojio dva bivša svjetska prvaka, Španiju i Njemačku.

Ovo je bio prvi žrijeb SP-a na kojem nisu poznati svi sudionici (Al Jazeera)

01 Apr 2022

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u grupi F Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je u petak ždrijeb u Dohi, dok će selekcija Srbija prolaz u drugi krug tražiti u grupi G, gdje su još Brazil, Švicarska i Kamerun.

Najozbiljniji protivnik branitelja naslova Francuske u grupnoj fazi bit će Danska, a žrijeb je u grupi E spojio bivše svjetske prvake Španiju i Njemačku.

Svjetsko prvenstvo počinje 21. novembra susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova – Dohi, Lusailu, Al-Wakrahu, Al-Rayyanu i Al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. decembra.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.546.0_en.html#goog_259332299Play VideoDužina videa 50 minutes 29 seconds50:29Tribina: Žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Zbog izuzetno visokih temperatura u Kataru tokom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja novembra do sredine decembra, što ga time čini prvim mundijalom u historiji koje se neće održati u maju, junu ili jullu.

Također, ovo je bio i prvi žrijeb SP-a na kojem nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u junu izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Za ta tri mjesta bore se Škotska, Ukrajina, Vels, Peru, Australija, UAE, Kostarika i Novi Zeland.

Sastav grupa

GRUPA A: Katar, Ekvador, Senegal, Holandija.

GRUPA B: Engleska, Iran, SAD, Ukrajina/Vels/Škotska.

GRUPA C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska.

GRUPA D: Francuska, UAE/Australija/Peru, Danska, Tunis.

GRUPE E: Španija, Kostarika/Novi Zeland, Njemačka, Japan.

GRUPA F: Belgija, Kanada, Maroko, Hrvatska.

GRUPA G: Brazil, Srbija, Švicarska, Kamerun.

GRUPA H: Portugal, Gana, Urugvaj, Južna Koreja.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

POPULARNO

Komentariši