Ruski borbeni avioni nisko nadlijetali NATO-ovu pomorsku grupu na Baltiku

Ruski piloti preletjeli su NATO-ove snage na visini od 100 metara i na udaljenosti od 70 metara, tvrdi Alijansa.

Ukrajinska agencija navodi da su ruski avioni, uključujući bombardere Tu-22M, došli iz Rusije, iz regije Mogilev (EPA / Ilustracija)

19 Nov 2022

Dva ruska borbena aviona su nesigurno i neprofesionalno prišla Stalnoj NATO-ovoj pomorskoj grupi 1, koja je izvodila rutinske operacije u Baltičkom moru, saopštio je u subotu NATO.

Ruski piloti, u incidentu koji se dogodio 17. novembra, nisu odgovorili na komunikaciju savezničkih snaga i preletjeli su NATO-ove snage na visini od 100 metara i na udaljenosti od 70 metara, saopšteno je iz Alijanse, prenio je Tanjug.

‘Nesigurno i neprofesionalno’

NATO je ovakvu interakciju ocijenio nesigurnom i neprofesionalnom jer je, kako je navedeno, provedena u opasnoj zoni gdje se izvodila i obuka protuzračne odbrane, i zbog visine i blizine ruskih aviona, čime je povećan rizik od pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

Alijansa je saopštila da su se snage NATO-a ponašale odgovorno, ispunjavajući svoju misiju, “u punoj saglasnosti sa međunarodnim zračim i pomorskim propisima”, uz napomenu da će “na odgovarajući način reagovati na svako miješanje u aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost aviona, brodova ili njihovih posada”.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši