Jack Smith specijalni tužitelj za istragu protiv Trumpa

Bivši predsjeednik SAD-a bit će predmet druge istrage, usmjerene na rukovanje povjerljivim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu i ulozi u napadu na Capitol Hillu.

John L. Smith je 2018. godine imenovan za glavnog tužitelja na posebnom sudu u Hagu za istragu ratnih zločina počinjenih na Kosovu (EPA)

18 Nov 2022

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump bit će predmet druge istrage posebnog tužitelja, a ova je usmjerena na njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu i “ključnim aspektima” istrage o njegovoj ulozi u napadu 6. siječnja na Capitol Hillu, izjavio je u petak državni odvjetnik Merrick Garland.

“Na temelju nedavnih događaja, uključujući Trumpovu najavu da je kandidat za predsjednika na sljedećim izborima, i namjeru sadašnjeg predsjednika [Joea Bidena] da bude kandidat na sljedećim izborima, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog tužitelja“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Istraga ratnih zločina na Kosovu

Garland je kazao da je u petak ujutro potpisao pismo kojim je službeno imenovao Johna L. Smitha, poznatog kao Jack Smith, tužitelja u Haagu i bivšeg saveznog tužitelja, da “odmah” počne s mandatom posebnog tužitelja.

Smith je prethodno bio šef Odjela za javni integritet Ministarstva pravosuđa, gdje je nadgledao javne istrage o korupciji i izborima.

Smith je 2018. godine postao glavni tužitelj na posebnom sudu u Haagu za istragu ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Trump je ovaj tjedan najavio svoju predsjedničku kampanju 2024. godine.

S obzirom da je Garlanda imenovao predsjednik Biden, imenovanje posebnog tužitelja dalo bi Garlandu veću distancu od istrage o Trumpu, koji bi mogao biti Bidenov suparnik ako se aktualni predsjednik odluči kandidirati za ponovni izbor.

‘Potpuno očekivani politički trik’

“Ovo je potpuno očekivani politički trik bespomoćnog, politiziranog Bidenovog Ministarstva pravosuđa”, kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje u posebnom priopćenju.

Nakon imenovanja, Smith je u izjavi naglasio da će provesti “neovisnu” istragu.

“Donijet ću neovisnu prosudbu i pokrenut ću istrage ekspeditivno i temeljito do ishoda kakav god činjenice i zakon budu nalagali”, rekao je.

Trump je prethodno bio pod istragom bivšeg posebnog tužitelja Roberta Muellera, koji je objavio svoje izvješće 2019. godine, fokusirajući se na rusko uplitanje u izbore 2020. godine i Trumpove napore da se umiješa u istragu Ministarstva pravosuđa.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši