Građanske i etničke države

Overview image

Lažno predstavljanje ne samo ljudi već i država čini neophodnim da se podsetimo na razlike između građanske i etničke države. Građanska država je ona u kojoj svi građani, bez obzira na nacionalnost, imaju ista prava.Piše: Arhiva 05.10.2011. 02:020

Etnička država pak, kako joj i ime govori, nastoji da nacionalno homogenizuje svoje stanovništvo, dajući apsolutnu prednost samo jednoj etničkoj grupi. Mada se i takve države dobro čuvaju da iz ustava i drugih zakonskih akata izostave odrednicu „građanska“, potiskivanje drugih naroda i njihovih nerazdvojnih atributa, jezika, na primer, čine ih u stvarnosti etničkim.

Ponekad se to postiže stvaranjem novih veštačkih jezika – neolingvi, koji bi nemaštovitošću nacionalističkih jezikoslovaca postidele i samog Orvela.

Do nacionalno homogenih država može se doći i manje suptilnim sredstvima od „kulturne politike“ tako što se etničkim čišćenjem od nepoželjnih naroda isprazne teritorije na kojima su do tada živeli. Da li je upravo to slučaj, lako se može utvrditi jednostavnim upoređivanjem statističkih podataka o etničkoj strukturi u pojedinim državama pre i posle ratnih dejstava.

Zbog čega je neophodno podsećanje na ove jednostavne metode radi utvrđivanja prave istine. Pa jednostavno zbog toga što je, uz žmurenje sveta, na delu bezočno falsifikovanje stvarnosti.

Nacionalno homogene države, u kojima se uzgred slave promoteri etničkog čišćenja, proglašavaju se građanskim i demokratskim, dok se, na drugoj strani, države u kojima je umanjen udeo većinskog naroda u odnosu na druge manjinske narode (takođe prilivom izbeglica) žigošu kao nacionalističke i nedemokratske.

Komentariši