Čović: U Domu naroda HDZ i SNSD će imati većinu na koju se neće moći uticati

Autor:Faruk Međedović 19. nov 2022

Izvor: Dragan Čović (N1)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je danas kako je na sastanku sa SNSD-om u Mostaru bila “kranje pozitivna i afirmativna atmosfera” i da se razgovaralo o daljnjem osnaživanju partnerstva između ove dvije stranke. Dodao je kako nema alternative za ovo partnestvo i da će ove dvije stranke i u državnom Domu naroda imati stabilnu većinu na koju se “neće moći uticati”.

Čović je nakon sastanka iskazao zadovoljstvo zbog posjete delegacije SNSD-a zaključivši da su imali priliku zajedno sagledati aktuelni politički trenutak.

“Dogovorili smo određene aktivnosti kako osnažiti naše partnerstvo. Informisao sam Dodika o onome što smo dogovarali sa drugim strankama i šta se dogovorilo kad je u pitanju Federacija. Usaglasili smo se da naše parnerstvo potvrdim na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kazao sam da bi do kraja godine  trebali imati Vladu Federacije”, naveo je lider HDZ-a BiH.

Čović je istakao da su razgovori u Federaciji vođeni na različitim nivoima i da se sa svima razgovaralo izuzev Demokratske fronte. Taj proces je priveden kraju, naveo je…

“Sa strankama koje su dosada djelomično bile u vlasti usaglašen je zajednički program i načela rada. Ne bi me iznenadilo da iduće sedmice ta načela prezentujemo javnosti. Nismo ušli u podjelu fotelja. Koliko ćemo taj dogovor “spustiti” na nivoe pojedinih kantona – vidjet ćemo. Naš cilje je da imamo legitimne predstavnike za stolom”, zaključio je.

Na pitanje novinara da li se sa delegacijom SNSD-a razgovaralo o imenima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Čović je odgovorio da danas nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima poručivši da “naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje, neće biti ugriženo”.

“Treba konstituisati parlamentarnu većinu i onda ćemo sjesti i složiti dalji redosljed. Tvrdim da naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje, neće biti ugriženo. Ono nema alternative. Mislim da ćemo i u Domu naroda imati stabilnu većinu na koju se neće moći uticati”, kazao je na kraju svoga obraćanja javnosti lider HDZ-a, Dragan Čović.

Komentariši