Stopa inflacije u EU u oktobru rekordnih 11,5 posto

Eurozona i većina zemalja članica Evropske unije na putu su da krajem ove godine uđu u recesiju, procjena je Evropske komisije.

U eurozoni su u oktobru najviši međugodišnji rast zabilježile cijene energije (Reuters)

17 Nov 2022

Stopa inflacije u Evropskoj uniji zabilježila je u oktobru novi rekord od 11,5 posto međugodišnje, nastavljajući uspon sa septembarskog nivoa od 10,9 procenata, pokazuju novi podaci Eurostata, zavoda za statistiku EU-a.

Prije godinu stopa inflacije u 27-članom bloku iznosila je 4,4 posto.

Slično kretanje potrošačkih cijena je bilo i u eurozoni, u kojoj se međugodišnja inflacija popela na 10,6 posto u oktobru, u odnosu na 9,9 posto u septembru.

Godinu ranije inflacija u eurozoni je bila 4,1 procenat.

Na mjesečnom nivou rast inflacije je ubrzao u oktobru i u EU i u 19-članom valutnom bloku sa 1,2 posto u septembru na 1,4 procenta, odnosno na 1,5 posto, respektivno.

Najviša inflacija u Estoniji

Prema podacima Eurostata, najniže međugodišnje stope inflacije registrirane su prošlog mjeseca u Francuskoj (7,1 posto), Španiji (7,3 posto) i na Malti (7,4 posto), a najviše u Estoniji (22,5 posto), Litvaniji (22,1 posto) i Mađarskoj (21,9 posto).

U poređenju sa septembrom inflacija je na godišnjem nivou pala u 11 članica EU-a, ostala je stabilna u tri, a porasla u 13 zemalja.

U eurozoni su u oktobru najviši međugodišnji rast zabilježile cijene energije (41,5 posto), svježe hrane (15,5 posto) te namirnica, alkoholnih pića i duhana (13,1 posto).

Prema najnovijim prognozama Evropske komisije, eurozona i većina zemalja članica EU-a na putu su da krajem ove godine uđu u recesiju.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE EKONOMIJA

POPULARNO

Komentariši