SCHMIDT IMA MAĆEHINSKI ODNOS PREMA BIH! MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: DODIK I ČOVIĆ SE PONAŠAJU KAO MILOŠEVIĆ I TUĐMAN

Alem Herak 18/11/2022

U emisiji ‘Sedam plus’ razgovarali smo sa Jahjom Muhasilovićem.

Govorio je o mandatima koje su preuzeli zastupnici većine kantonalnih skupština, Skupštine RS-a, predsjednik i potpredsjednici ovog entiteta, te članovi državnog Predsjedništva, također odnos sa visokim predstavnikom, odnos Dodika i Čovića prema državi, osvrnuo se i na osmorku.

Muhasilović govori da se visoki predstavnik ogradio da neće učestvovati na ceremoniji. Dodao je i da je ovo prvi put da visoki predstavnik ne učestvuje na takvoj ceremoniji, te da je Predsjedništvo vrh države.

  • Ono što je svakako loše je da visoki predstavnik nije prisustvovao i na neki način pokazao možda svoj odnos prema Bosni i Hercegovini. Cijela njegova retorika i ton kojim je govorio prema BiH pokazuje da nema dobro mišljenje za državu. Kod nas Bosanaca budi inat i negodovanje, da ima taj maćehinski odnos prema BiH – kazao je Muhasilović.

Što se tiče govora predsjednika kaže da je bilo pomirljivih tonova, ali da nismo ništa novo čuli. Muhasilović smatra da je govor Komšića bio dobar.

  • Komšić je naš evropski put gurnuo u drugi plan, a u prvi plan NATO. Svjestan je i sam geopolitičke situacije. To podržavam, jer cijeli ovaj kandidatski status je vrlo upitan, a i kad bi ga dobili da kandidatski status ništa ne znači jer u kandidatskom statusu možete biti 100 godina – istakao je Muhasilović.

Osvrnuo se i na politiku Milorada Dodika. Muhasilović samtra da Dodik digne tenzije, te da ne postigne svoje maksimalne ciljeve, ali bude zadovoljan.

  • Sve što postigne bude po jačanje RS. Milorad Dodik je jedan populista i demagog politički, ali na neki način bude sve jači i jači. Sjednica je vrlo politički nekulturna. U tom entitetu vlada politčka nekultura. Bilo je i komičnih situacija. To je pokazatelj o kakvim profilima ljudi se radi i kakvi su lideri bosanskih Srba u tom entitetu – rekao je Muhasilović.
  • Cijela priča gdje je on protiv međunarodne zajednice i brani interese srpskog naroda je obična šarena laža, jer Dodiku odgovara međunarodna zajednica, mislim da su mu trasirali put da ga ojačaju. Vrlo slično kao Aleksandar Vučić u Srbiji. Ne vidim dobru namjeru u djelovanju međunarodne zajednice. Počeli smo da dovodimo u pitanje namjere međunarodne zajednice – dodao je.

Muhasilović smatra da ukoliko se udovolji Čoviću sa amandmanima na Izborni zakon što je uradio visoki predstavnik, Čović sa tim neće stati. Kaže da ima ciljeve, a ti ciljevi su u konačnici odcjepljenje.

  • Sljedeći korak je Predsjedništvo na koje cilja gdje bi samo HDZ-ovi mogli predstavljati Hrvate. Nezadovoljstvo bosasnkih Hrvata je samo zbog HDZ. Mislim da je davno trebalo podvući crtu preko koje Čović ne bi trebao da ide. Sve se povlađuje Dodiku i Čoviću. Cilj im je isti. Imaju istu agendu. Cilj im je slabljenje Sarajeva i bosanskih državnih institucija. Njihovo ponašanje podsjeća na ponašanje Miloševića i Tuđmana – poručio je Muhasilović.

Za djelovanje osmorke, način djelovanja Čovića i Dodika je rekao sljedeće:

  • Način i model ponašanja osmorke je poražavajući. Svi oni idu Čoviću na noge u Mostar. Čak nas ubjeđuju da Izborni zakon nije problem. Samo ponašanje opozicije je vrlo poražavajuće. Da HDZ uslovljava ko će ući u vlast, a ko neće. Čović i Dodik su trenutno dva najjača političara i u tome im je pomogla međunarodna zajednica. Ovo što se dešava zadnjih dana pokazuje nam da su najjači politički akteri upravo oni koji je dijele – rekao je Muhasilović.

Pogledajte video OVDJE.

(A. Herak)

Komentariši