Radovanu Veljoviću sedam godina zatvora zbog silovanja u Foči 1992.


Sud Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i HercegovinePodijelite

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je prvostepenu presudu kojom je Radovan Veljović osuđen na sedam godina zatvora za zločine u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine tokom 1992.godine.

On je proglašen krivim za silovanje u periodu od početka aprila do kraja jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH, zločini su bili usmjereni protiv civilnog bošnjačkog stanovništva opštine Foča.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

U tom gradu su na nekoliko lokacija poput sportske sale “Partizan” u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Komentariši