Među Srbima južno od Ibra pitanje ‘ko će nas zbrinuti?’


Srbi južno od Ibra u Vrbovcu traže posao od Beograda 17. novembar 2022. 

Srbi južno od Ibra u Vrbovcu traže posao od Beograda 17. novembar 2022. Podijelite

Desetak najupornijih meštana Vrbovca već devet meseci svakodnevno protestuje ispred Privremenog opštinskog organa Vitina, koji kao paralelna institucija funkcioniše u sistemu Srbije, sa zahtevom da dobiju posao.

Navode da ih je februara, kada su započeli proteste, bilo oko četrdesetak ali da su neki u međuvremenu odustali zbog, kako veruju, pritisaka ili lažnih obećanja.

Selo Vrbovac je po kosovskom sistemu opština Klokot, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice
Selo Vrbovac je po kosovskom sistemu opština Klokot, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice

Po kosovskom sistemu, selo Vrbovac pripada opštini Klokot, jednoj od šest opština sa srpskom većinom južno od reke Ibar.

Ipak, kako kažu, oni smatraju da je Srbija njihova zemlja i zato od zvaničnog Beograda traže podršku.

Zašto se u Klokotu pitaju “da li ih neko čuje”?

Biljana Marinković kaže da njihove “vapaje i zapomaganja” niko ne čuje iako su se obraćali Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije i samom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) ukazuje kako su njeni sunarodnici sa severa Kosova nagrađeni što su napustili kosovske institucije, te dodaje kako ne želi da veruje da Srbija “želi da ih se odrekne i pusti niz vodu”.

Biljana Marinković se nada da će i oni dobiti primanja kao njihovi sunarodnici na severu Kosova
Biljana Marinković se nada da će i oni dobiti primanja kao njihovi sunarodnici na severu Kosova

“Kako stvari stoje, niko nas ne vidi i ne čuje. I neće da nas vide, a ne želim da poverujem u to”, kaže Marinković i dodaje da je “lako biti patriota sa punim džepovima”.

“Budite patriota bez ikakvih primanja, to je patriota za mene a ne sa dve hiljade evra mesečno a neko ne može ni mesec da preživi”, kaže ona.


Biljana Marinković napominje da joj se sin školuje van rodnog mesta i da ne mogu da prežive samo sa suprugovom platom.

Nezadovoljni meštani poručuju kako su nezadovoljni radom lokalnih političara i tvrde i kako ima pojedinaca koji platu dobijaju iz budžeta Srbije a uopšte ne žive na Kosovu. Kažu ima i onih koji primaju duple plate, u srpskom i kosovskom sistemu.

Učesnici protesta: Miodrag Vukelić, Biljana Marinković i Rade Đurić
Učesnici protesta: Miodrag Vukelić, Biljana Marinković i Rade Đurić

U svim srpskim sredinama na Kosovu vlast drži “Srpska lista”, koja ima podršku Srpske napredne stranke (SNS), partije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ista situacija je i u Vrbovcu.

RSE je u nekoliko navrata izveštavao o duplim platama funkcionera “Srpske liste”, odnosno da većina njih ima primanja iz budžeta Vlade Kosova i iz budžeta Vlade Srbije.

Kome je Vučić uručio odlikovanja?

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao 9. novembra bivšeg direktora Policije Kosova za region sever Nenada Đurića i šefa operative za region sever Aleksandra Filipovića jer su napustili svoje pozicije i odbili da sprovedu odluke Vlade Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predaje odlikovanje bivšem direktoru Policije Kosova za region sever Nenadu Đuriću 9. novembra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predaje odlikovanje bivšem direktoru Policije Kosova za region sever Nenadu Đuriću 9. novembra

Takođe, iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije je 17. novembra saopšteno da je počelo potpisivanje ugovora između “države Srbije i Srba koji su napustili prištinske institucije”.

“Dakle, sva primanja koja su dobijali u prištinskom sistemu, imaće od svoje države Srbije”, navedeno je pored ostalog.

Do kolektivnog istupanja iz kosovskih institucija na severu, policije, pravosudnih organa i lokalnih samouprava, došlo je početkom novembra u znak protesta odluci Vlade Kosova da realizuje plan o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Srbi napuštaju kosovske institucije

U opštinama na severu su i dalje u upotrebi KM (Kosovska Mitrovica) tablice koje izdaju organi Srbije dok su u sredinama južno od Ibra one ukinute pre desetak godina.

Ima li ‘zbrinjavanja’ za Srbe sa juga?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon istupanja Srba sa severa iz kosovskih institucija rekao kako ne treba da brinu i da će svi biti “zbrinuti”.

Sada se Srbi južno od Ibra nadaju da će i za njih važiti isto pravilo.

Dragan Spasić živi u oronuloj kući sa petočlanom porodicom od socijalne pomoći oko 20.000 dinara što je oko 170 eura.

Dragan Spasić pokazuje svoju oronulu kuću
Dragan Spasić pokazuje svoju oronulu kuću

Traži da ga zaposle kao čuvara, kako bi mogao da izdržava porodicu.

Lepljenje etiketa: Strani plaćenici i izdajnici…

Ranko Moskić je otac petogodišnje devojčice i tvrdi da ga je muka naterala da protestuje ispred Privremenog opštinskog organa Vitina.

Ranko Moskić, jedan od učesnika protesta sa kog od Beograda traže zaposlenje
Ranko Moskić, jedan od učesnika protesta sa kog od Beograda traže zaposlenje

Trenutno od primanja ima 15.000 dinara socijalne pomoći i 3.000 dečijeg dodatka, što je sve ukupno oko 180 eura.

“Izašao sam ovde da tražim svoja prava sa svojim ljudima. Ali niko ništa. Predstavljaju nas kao loš primer, kao opoziciju, da radimo za stranu službu, plaćenike. Mi kada bi radili za neku službu ne bi bili ovde. Nemamo drugi izlaz nego da budemo ovde”, kaže ovaj dvadesetosmogodišnjak.

Na pitanje ko im i zašto daje te epitete koje pominje, odgovara da je to predsednik Privremenog opštinskog organa Vitina Srđan Nikolić. Isto potvrđuju i ostali učesnici protesta i veruju da zbog toga niko iz zvaničnog Beograda ne želi da razgovara sa njima i sasluša ih.

Učesnici protesta traže i ostavku Srđana Nikolića, predsednika paralelne opštine Vitina, koja funkcioniše u sistemu Srbije
Učesnici protesta traže i ostavku Srđana Nikolića, predsednika paralelne opštine Vitina, koja funkcioniše u sistemu Srbije


RSE je u nekoliko navrata pokušao da stupi u kontakt sa Srđanom Nikolićem kako bi odgovorio na sve ove optužbe, ali bezuspešno.

Rade Đurić priča kako su mu se dva sina odselila sa Kosova jer nisu mogli da pronađu posao. Za takvu situaciju krivi lokalnu politiku.

Rade Đurić krivi lokalnu politiku za problem nezaposlenosti
Rade Đurić krivi lokalnu politiku za problem nezaposlenosti

“Nema za moga sina zaposlenja ovde. Završio je školu i nema posao, dok neka porodica po tri, četiri člana su zaposleni… školstvo, zdravstvo, opština ovde… Cela familija zaposlena, a za nekoga ništa”, navodi Đurić.

Obrazovne i zdravstvene institucije u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu rade po srpskom sistemu.

Raniji protesti

RSE se obratio i Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije sa upitom da li su upoznati sa činjenicom da desetak Srba južno od Ibra već devet meseci protestuje i traži pomoć Srbije, te da li će neko razgovarati sa njima i ispuniti njihove zahteve, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Ovo nije prvi put da se pripadnici srpske zajednice južno od Ibra bune protiv duplih plata, stranačkog i rodbinskog zapošljavanja. Gotovo isti protesti su se održavali i u Gračanici kod Prištine, Pasjanu kod Gnjilana i Osojanu kod Peći. Međutim, nakon nekog vremena okupljanja su se prekidala uz obrazloženje da im je obećano da će njihovi problemi biti rešeni.

Protest ispred Kliničko-bolničkog centra (KBC) protiv "porodičnog i partijskog zapošljavanja" u Gračanici kod Prištine, 16. marta 2021.
Protest ispred Kliničko-bolničkog centra (KBC) protiv “porodičnog i partijskog zapošljavanja” u Gračanici kod Prištine, 16. marta 2021.

U međuvremenu su pojedinci dobili posao u srpskom sistemu. Ima i onih koji nisu, ali više ne podižu glas.

Komentariši