Đukanović: Kleronacionalizam SPC-a je najveća prijetnja regiji

Protiv velikosrpskog nacionalizma ne treba se boriti crnogorskim nacionalizmom, već idejom građanskog društva, kaže predsjednik Crne Gore.

Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i asimptomatskog crnogorskog navionalizma, kaže Milo Đukanović (EPA)

18 Nov 2022

Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji pomovira Srpska pravoslavna crkva (SPC) su najveća prijetnja po stabilnost regije, izjavio je u petak predsjednik Crne Gore i dodao da svako koketiranje s tim može biti fatalno.

Na Balkanskom integracionom forumu, u organizaciji Evropskog pokreta Crne Gore, rekao je da se ne smije imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni.

Oni su, kazao je, pretrpeli poraz, ali njihovi autori iz toga nisu izveli pravi zkaljučak, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

“Oni čekaju svoje vrijeme. Prepoznali su neke nove šanse baš sada. Ne griješim kad kažem da su prepoznali šansu u pretpostavljenoj snazi Rusije. Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji pomoviše SPC su najveća prijetnja po stabilnost regiona. Svako koketerije s tim može biti fatalno. A koketerija je kad se u rješavanju nekih pitanja pristane na – ‘hajde malo da iskorigujemo granicu’. Nakon toga s tim se više  nećete pitati. To su opasna neznanja”, rekao je Ðukanović.

Bez pomjeranja kursa udesno

Kazao je da se “protiv velikosrpskog nacionalizma ne treba boriti crnogorskim nacionalizmom”.

“Ako bismo se opredijelili za to, bili bismo gubitnici. Protiv svakog nacionalizma treba se boriti idejom građanskog društva. Prijedlozi koje sam kao lider Demokratske partije socijalista [DPS] dobijao da bi težište partijskog programa trebalo pomjeriti udesno – moj odgovor je bio ne.”

Ðukanović je naveo da se u Crnoj Gori velikosprskom nacionalizmu pokušava napraviti protuteža “kroz izmišljanje termina asimptomatskog crnogorskog nacionalizma”.

“To je pokušaj da se prikrije njihovo služenje velikosrpskom nacionalizmu. Kad god vam neko kaže da je protiv velikosrpskog nacionalizma, ali i protiv velikog asimptomatskog crnogorskog nacionalizma, tome ne vjerujete ništa. Taj je na jaslama velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma. Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i asimptomatskog crnogorskog navionalizma. To je izmišljotina kojom se ne treba baviti”, rekao je Ðukanović, prenijele su podgoričke Vijesti.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši