UNRWA: Palestinske izbjeglice na rubu ‘opasne zone’

Višestruke krize koje su pogodile regiju pogoršane su posljedicama rata u Ukrajini, pa su patnje palestinskih izbjeglica ‘deprioritizirane’ kod donatora.

Resursi po visokim troškovima guraju mnoge od 5,7 miliona registriranih palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku na nivoe siromaštva bez presedana (Reuters)

17 Nov 2022

Globalna ekonomska kriza gurnula je UNRWA, agenciju Ujedinjenih naroda koja osigurava osnovne usluge milionima palestinskih izbjeglica, u “opasnu zonu”, koja bi mogla rezultirati time da da više ne bude u stanju ispunjavati svoj mandat.

Generalni komesar UNRWA-e Philippe Lazzarini izjavio je da stagnantni resursi po vrtoglavo visokim troškovima guraju mnoge od 5,7 miliona registriranih palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku – od kojih je za većinu ta agencija od životne važnosti – na nivoe siromaštva bez presedana, prenosi Fena.

“Dešava se erozija naših kapaciteta da pružamo pomoć i, ukoliko se nastavi ovakav trend, doći ćemo u situaciju u kojoj nećemo biti u stanju ispunjavati naš mandat. Ovo je opasna zona”, kazao je on.

‘Nivoi očaja i nevolja su srceparajući’

Višestruke krize koje su pogodile regiju pogoršane su posljedicama rata u Ukrajini, što znači da su patnje palestinskih izbjeglica “deprioritizirane” kod brojnih donatora, dodao je Lazzarini.

UNRWA pruža javne usluge kao što su školstvo, osnovne zdravstvene službe i humanitarna pomoć u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

Obnova mandata agencije za još tri godine bit će predmet glasanja u Generalnoj skupštini UN-a ove godine.

“Nivoi očaja i nevolja su srceparajući”, kazao je Lazzarini.

Stope siromaštva porasle su s 80 na 90 posto u nekim nakrcanim logorima u Libanu, Siriji i Gazi, dodao je.

Ujedinjeni narodi definiraju siromaštvo kao prihod od manje od dva dolara dnevno.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši