Na Memorijalnom groblju u Vukovaru položene ruže i upaljene svijeće

Kolonom sjećanja u Vukovaru u petak će se obilježiti 31. godišnjica sloma odbrane tog grada i njegove žrtve.

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Vukovar (Davor Javorovic/PIXSELL)

17 Nov 2022

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u četvrtak su, uoči 31. godišnjice sloma odbrane tog grada, položene ruže i upaljene svijeće, izvijestila je Hina.

Ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Kako godine prolaze, nas roditelja i supružnika koji nekoga traže sve je manje. Nada, međutim, umire posljednja tako da vjerujemo kako će netko od nas ipak pronaći svoje najmilije prije nego i mi umremo. A da je bol s godinama manja, nije”, kazala je predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko.

‘Ljudi su 1992. u Vukovaru proživjeli pakao’

Dani oko 18. novembra su iznimno teški za sve one koji su proživjeli pakao Vukovara 1991, posebice za one koji još uvijek tragaju za nekim svojim, rekla je.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac podsjetio je kako je u Vukovaru 1991. poginulo 2-717 hrvatskih branitelja i civila.

“Kada taj broj pročitate na papiru posve je drugačiji osjećaj od onoga kada dođete ovdje, na grobove i tek tada shvatite sav užas koji su Vukovar i Vukovarci prolazili te 1991. godine”, rekao je Sušac.

Izrazio je nadu kako će barem još netko od preživjelih pronaći svoje najmilije kako bi njihove posmrtne ostatke dostojno pokapali i zapalili svijeću na grobu.

Na popisu zatvorenih i nestalih još su imena 383 osobe nestale i nasilno odvedene iz Vukovara i prigradskih naselja te imena onih koji su se pokušali probiti iz neprijateljskog obruča, kad im se gubi trag na području Petrovaca, Marinaca i drugih naselja na vukovarskom području.

Kolonom sjećanja u Vukovaru u petak će se obilježiti 31. godišnjica sloma odbrane tog grada i njegove žrtve u Domovinskom ratu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši