Da li je osmorka “mekša” od SDA?

Autor:Tina Jelin-Dizdar17. nov 2022

Konstituisanje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pričekaće konačni dogovor na federalnoj razini.

Ovaj put HDZ-a i stranaka Osmorke. Iako je Dragan Čović prepustio kantonalnim odborima da pregovaraju sa svima koji imaju dovoljno ruku, osim sa DF-om, parlamentarna većina u skupštini nije dogovorena.

“Vezano za formiranje vladajuće većine, uvjeren sam da ćemo u narednim danima raditi puno bržim ritmom i iskristalizirati tu parlamentarnu većinu koja će formirati Vladu HNŽ-a u novom sazivu”, kazao je Tomislav Martinović iz HDZ BiH.

Šerif Špago iz SDA dodaje: “U HNK-u se do sada obično čekao rasplet na višim razinama vlasti. Situacija će biti puno jasnija nakon što se popuni Dom naroda Federacije BiH.”

Preko HNK godinama su se prelamali neriješeni odnosi SDA i HDZ-a, U prethodnom sazivu, kanton je dijelio sudbinu Federacije, vlada djelovala u tehničkom mandatu. Skupština je održala ukupno 19 sjednica. U novom sazivu najviše zastupnika, njih 11, imat će HDZ BiH, slijedi SDA sa sedam zastupnika, HDZ 1990 i SDP BiH imat će po tri zastupnika, HRS i DF po dva, dok će NES i NiP imati po jednog zastupnika. U SDP ipak podvlače da ovaj put ne smiju ostati u opoziciji.

“Ne smijemo si dopustiti taj luksuz da ostanemo u opoziciji i da dopustimo da ova zemlja tone u ovom smjeru u kojem je išla zadnjih deset godina. SDP razgovara i razgovarat će s političkim subjektima koji su parlamentarni, koji imaju svoje zastupnike u Skupštini HNK-a”, kazao je Ismet Lulić iz SDP-a BiH.

U međuvremenu finaliziraju se pregovori Osmorke i HDZ-a na federalnom nivou. Kako je jučer kazao Dragan Čović radni timovi ubrzano rade, na redu su resori i kadrovska politika.

Sve navedno moguće je ukoliko Osmorka osigura dovoljan broj ruku u Domu naroda FBiH. Oni kažu da mogu osigurati većine u oba doma. Pa je tako danas demantovana i vijest da će zastupnik PDA u Posavskom kantonu podržati SDA. U ovoj stranci potvrđeno je kako Mujo Puzić ipak ostaje vjeran strankama Osmorke.

“Imamo i više nego dovoljno. HDZ ide s nama u vlast. Ali i kada bi htio Čović sa SDA – nema ruku u Predstavničkom domu i Domu naroda da potvrdi prijedloge”, ponovio je i danas Elmedin Konaković iz stranke Narod i pravda.

Ko bi mogao biti treći partner na nivou države. U subotu je najavljen sastanak SNSD-a I HDZ-a.

Da li će Milorad Dodik osigurati dovoljan broj delegata u Domu naroda PSBiH mogao bi presuditi Pokret za državu sa svojih pet poslanika u NSRS.

Ukoliko Pokret glasa za svoju listu ili podrži listu pozicije, grupacija SNSD dobiće i četvrtog delegata i mogučnost blokada. Da se to ne bi desilo Vojin Mijatović iz Pokreta za državu zatražio je od opozicije u RS-u da potpiše nekoliko rečenica, kako bi pokret glasao za njihove delegate.

Uz ostalo “da se u Srebrenici desio genocid, da podržavaju NATO put, da će osuditi agresiju Rusije na Ukrajinu”. Ukoliko im je to previše “nek jednostavno podrže kandidata Pokreta, a to će biti Vojin Mijatović, poručili su iz Pokreta za državu.

Nenad Vuković iz PDP-a komentira: “Iluzorno je očekivati da ćemo to mi prihvatiti. Ovde se ne radi o SNSD-u već o tome da nijedna stranka ne bi smjela da ima mehanizam s kojim može blokirati. Samo to tražimo.”

Usput slični uslovi nisu ponuđeni SNSD-u, na što je na svim tviter nalogu podsjetio i Damir Arnaut, iz Naše stranke

Elmedin Konaković dodaje “biće teška odluka jer i apstiniranje zanči podrška Dodiku”.

I kraju zašto SDA šuti, jedan od članova stranke, Šemsudin Mehmedović upozorava:

“Nemojte podcjenjivati ovu stranku i njenu snagu. HDZ-u je sada lakše pregovarati sa Osmorkom jer su oni mekši, i to mogu razumijeti”.

Službeni komentar SDA na sve navedeno i danas je izostao.

Komentariši