U Mostaru se pretražuje jezero, moguća masovna grobnica sa stotinu žrtava

Autor G.Š./Klix.ba

U Mostaru se pretražuje jezero, moguća masovna grobnica sa stotinu žrtava

Foto: Klix.ba

U vještačkom jezeru, na lokalitetu površinskog kopa rudnika Vihovići u Mostaru, prijavljena je masovna grobnica u kojoj se prema prvim informacijama nalazi 80 do 100 ubijenih Mostaraca. Nadležne službe su počele s procesom pretraživanja tog terena.

Na mjesto događaja su izašli ronilački i alpinistički timovi Specijalna jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i članovi i istražitelji Instituta za traženje nestalih (INO) na čelu s predsjedavajućim Kolegija, Mujom Hadžiomerović.

“Prema operativnim saznanjima očekujemo da bi moglo biti 80 do 100 Mostaraca koji su ubijeni, ovdje dovezeni i bačeni u jezero”, kazao je Hadžiomerović.

Ističe da su informacije o masovnoj grobnici u Mostaru dobili iz više pouzdanih izvora ranije, provjeravali i došli do momenta da se krene s aktivnostima na terenu.

Ističe kako je ovo izuzetno zahtjevna operacija koja bi mogla trajati oko mjesec dana.

“Ovo su sada radnje koje bi odredile način i pristup izradi projekta da u narednom periodu se što kvalitetnije odradi ova lokacija”, pojasnio je Hadžiomerović.

Podsjeća da je ostalo još 7.500 hiljada nestalih osoba u BiH od ukupno 11 hiljada za koliko se traga na prostoru bivše Jugoslavije. Naglašava da se 75 posto odnosi na BiH što govori o kakvom je zlu riječ i šta se sve izdešavalo u BiH.

“Ostali su nam teži slučajevi, a među njima je i ovo jezero”, kazao je Hadžiomerović.

Klix.ba

Komentariši