Trump objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

‘Neprijatelji nam se smiju. Biden više brine za ekologiju nego o nuklearnom oružju. Amerika je podijeljena i na koljenima kao nikada prije’, poručio je Donald Trump.

Veliko je pitanje koliku podršku Donald Trump sada među republikancima i je li on stranački favorit za predsjedničke izbore (Reuters)

16 Nov 2022

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Američki povratak počinje sada. Prije tri godine Amerika je bila na vrhuncu, svi su dobro živjeli, sve rase, nikada nije bilo boljeg vremena za Ameriku, izgradili smo najveću ekonomiju u povijesti svijeta […] Kina, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja su poštovali SAD i poštovali su mene […] Zahvaljujući meni Amerika je bila na vrhu”, rekao je Trump.

Zatim krenuo s napadima na administraciju predsjednika Bidena rekavši da su Sjedinjene Američke Države zemlja u propadanju uz visoku inflaciju i cijene goriva.

“Biden je predao našu energetsku neovisnost. Naša južna granica je nestala i milijuni i milijuni migranata su došli u Ameriku, zajedno s tonama droge. Sjedinjene Američke Države su ponižene, a katastrofa u Afganistanu je najveća sramota u povijesti Amerike”.

‘Ukrajina se ne bi dogodila da sam ja predsjednik’

Kao što se i očekivalo Trump je rekao da se “Ukrajina ne bi dogodila” da je on predsjednik.

“Neprijatelji nam se smiju. Biden više brine za ekologiju nego o nuklearnom oružju. Amerika je podijeljena i na koljenima kao nikada prije”.

Bivši je predsjednik poručio da “uskoro neće biti tako” i da će “Amerika biti velika zemlja ponovno”.

“Amerikanci će velikom većinom odbaciti ljevičarsku politiku i prihvatiti našu platformu koja će zemlji vratiti slavu”.

Upitao je prisutne u njegovom klubu Mar-a-Lago jesu li spremni uz povik “Ja sam spreman”.

Među svoje zasluge je uvrstio to da je “za tri tjedna podbijedio ISIL” rekavši da tijekom njegove administracije “nije bilo islamskih napada.”

Mnogo neistinitih tvrdnji

Nije propustio priliku kazati da je Nancy Pelosi, demokratska kongresna čelnica, “otpuštena”.

Veliko je pitanje koliku potporu Donald Trump sada među republikancima i je li on stranački favorit za predsjedničke izbore? U Kongresu on zasigurno još uvijek mnogo saveznika, ali i sve veći broj oponenata koji bi radije podržali guvernera Floride Rona DeSantisa. Uz to, pitanje je koliko će Fox News, koji je služio Trumpu kao moćan glasnogovornik, podržati bivšeg predsjednika.

Treba reći da je čak i površna analiza njegovog govora pokazala mnogo neistinitih tvrdnji, što je karakteristično za skoro svaki Trumpov govor.

Inače, samo jednom je u američkoj u povijesti jedan predsjednik, koji je izgubio izbore za drugi mandat izašao na predsjedničke izbore.  Bio je to Grover Cleveland 1892. godine koji je tada – pobijedio.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši