Svjetsko prvenstvo 2002: Najveća fudbalska zabava stigla u Aziju

Nakon razočarenja 1998, jedan od najboljih brazilskih timova donio je svojoj domovini peti, rekordni svjetski naslov nakon finala igranog u Yokohami.

Brazil je pobijedio u svakoj utakmici bez produžetaka (AP)

16 Nov 2022

Domaćini: Japan i Južna Koreja

Ekipa: 32

Format: Grupna faza, nokaut-faza

Utakmica: 64

Golova: 161

Prvak: Brazil

Drugoplasirana: Njemačka

Zlatna kopačka: Ronaldo (Brazil)

Kontekst

Najveći svjetski fudbalski turnir premješten je na najveći kontinent po prvi put u historiji.

Kada su objavljenje kandidature za domaćina, Japan i Južna Koreja su se prijavili odvojeno.

Međutim, savjetovano im da se kandiduju zajedno, što su prihvatili i kandidatura im je odobrena. Zvaničnici za kandidaturu iz Južne Koreje pokušali su uključiti Sjevernu Koreju kao drugog sudomaćina, kako bi promovirali ponovno ujedinjenje, ali ta ideja nije odobrena.

Broj raspoloživih mjesta za glavni žrijeb turnira smanjen je na 29, budući da su se domaćini i Francuska kao branilac titule, automatski kvalifikovali. Od preostalih mjesta, dva su dodijeljena Aziji, koja su uzeli Saudijska Arabija i Kina, koji su se kvalifikovali po prvi put.

Od pet mjesta za Afriku, Senegal je uzeo jedno kao debitant. Osim njih, Ekvador iz Južne Amerike i Slovenija  iz Evrope su bili drugi debitanti.

Nedostajalo je nekoliko velikih imena sa ranijih prvenstava, uključujući Nizozemsku, Rumuniju, Kolumbiju i Norvešku.

Aktuelni prvak, Francuska, počela je kao favorit zajedno sa Argentinom, Brazilom, Španijom i Italijom. Od ovih država, međutim, dvije su ranije ispale i nisu uspjele proći grupnu fazu.

Francuska je izgubila prvu utakmicu na prvenstvu od Senegala, bivše francuske kolonije, čijih je nekoliko fudbalera igralo u francuskoj ligi. Potom je odigrala bez golova protiv Urugvaja, prije nego što je ispala izgubivši 0:2 od Danske.

Argentina je imala nešto bolje rezultate (jedna pobjeda i jedan remi) u tzv. grupi smrti. Engleska je osvetila svoj poraz od prije četiri godine, zahvaljujući pobjedi od 1:0 protiv Argentine.

Brazil i Španija su prošli do nokaut-faze pobijedivši u sve tri grupne utakmice. Impresivni španski nastup okončan je u četvrtfinalu gdje su se sukobili sa moćnim domaćinom Južnom Korejom.

Podstaknuta podrškom publike, Južna Koreja je pobijedila nakon nekoliko kontroverznih odluka. Četvrtfinale protiv Španije je završeno penalima, u kojem je bolja bila Južna Koreja za konačnih 5:3. Zaustavili su ih, međutim, Nijemci u polufinalu.

Nastup Brazila potpomogao je Ronaldo koji se vratio nakon teške povrede. Ova zvijezda je postigla četiri gola u grupnim utakmicama i četiri u nokaut-fazi, uključujući dva u finalu protiv Njemačke.

Nakon razočarenja 1998, jedan od najboljih brazilskih timova donio je svojoj domovini peti, rekordni, svjetski naslov u Yokohami, četiri godine kasnije.

Trenuci koji su obilježili prvenstvo

Ovo Svjetsko prvenstvo donijelo je dobit ekonomijama oba domaćina.

Ronaldo, kojeg smatraju jednim od najvećih brazilskih igrača, konačno je osvojio kup, nakon nevjerovatnog nastupa na turniru.

Brazil je pobijedio u svakoj utakmici bez produžetaka.

Miroslav Klose je postigao hat-trick u pobjedi njegove države nad Saudijskom Arabijom od 8:0.

Na ovom prvenstvu korišteno je ukupno 20 stadiona (10 u svakoj državi).

Brazilac Cafu postao je jedini igrač koji je igrao tri finala Svjetskog prvenstva (1994, 1998, 2002).

Promašaji

Odluke sudija, posebno onih koji su uključivali Južnu Koreju u nokaut fazi, naišle su na kritike i budno oko javnosti.

Roy Keane iz Irske poslan je kući nakon što je izrazio nezadovoljstvo zbog objekata i priprema njegovog tima.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

POPULARNO

Komentariši