REKONSTRUKCIJA BOMBAŠKOG NAPADA U ISTANBULU: RIJEŠENA MISTERIJA CRVENE RUŽE S KOJOM JE POBJEGLA ALBAŠIR

Mehmed Sultanović 16/11/2022

Šest osoba je poginulo, dok je 81 povrijeđena u bombaškom napadu u ulici Istiklal u Istanbulu u nedelju, 13. novembra.

Do eksplozije je došlo oko 16:20 sati, a na osnovu istrage utvrđeno je da je bombu ostavila državljanka Sirije Ahlam Albašir. Ona je nakon hapšenja priznala povezanost sa terorističkom grupom PKK.

Nakon eksplozije isplivao je niz snimaka i fotografija na kojima se vidi ženska osoba sa maramom na glavi. Ona je sjedila oko 40 minuta na klupi u blizini mjesta tragedije. Na kraju se udaljila sa tog mjesta nekoliko minuta prije eksplozije.

ALBAŠIR BJEŽI NAKON EKSPLOZIJE, NOSI CRVENU RUŽU

Na fotografijama i snimcima koji su kružili nakon eksplozije, Albašir je snimljena kako bježi sa crvenom ružom u ruci, koja je bila misterija. Mediji prenose da je Albašir dok je sjedila na klupi prije eksplozije prišla osoba koja je prodavala ruže i dala joj cvijet.

Policija je u potrazi za osumnjičenom pregledala snimke sa 1.200 nadzornih kamera. Pretresli su 21 adresu u Istanbulu i uhapsila 50 osoba koje se dovode u vezu sa napadom.

Privedeni su priznali gdje se osumnjičena krije više od 10 sati nakon eksplozije. A policija je saznala da je osumnjičena odmah nakon napada sjela u taksi i pobjegla u okrug Esenler u Istanbulu. Sirijka je na kraju uhapšena u kući u Kucukcekmeceu, okrugu u Istanbulu.

Policija je otkrila da se za ovu tragediju tereti državljanka Sirije Ahlam Albašir. Ona je tokom ispitivanja priznala da je obučena kao specijalni obaveštajac od strane terorističke organizacije PKK/PID/IPG.

NAREĐENJE ZA NAPAD STIGLO IZ KOBANIJA

Ona je rekla da je naređenja za napad dobila iz Kobanija u Siriji. Međutim, PKK, negira odgovornost za napad. Eksploziv upotrebljen u bombaškom napadu je TNT. A traga se za osobom koja je dostavila bombu, za koju se sumnja da je donijeta iz Sirije.

Zatim je u utorak uhapšen Ahmet Jarkas, koji je trebalo da prokrijumčari Albašir u Grčku nakon napada. Sirijka je nakon što je ostavila bombu, pobjegla u njegovu kuću, gdje je na kraju i uhapšena.

Turski mediji prenose da je Ahmet Jarkas odveo bjegunca Bilala Hasana, koji je živio sa Albašir u kući, u Edirne kako bi ga prokrijumčario u Bugarsku.

Utvrđeno je da su Albašir i Hasan još tri puta dolazili na trg Taksim automobilom i vršili izviđanje. Istim vozilom su do trga stigli i u nedjelju, ali je samo Albašir izašla iz vozila. Bilal Hasan nije među privedenima i još nije uhvaćen.

Turski mediji danas prenose da kuća, u kojoj je uhapšena Sirijka Ahlam Albašir, pripada majci Ahmeta Jarkasa i da je ona također uhapšena.

Albašir je navodno nakon napada pozvala Hasana. Sa njim je prije četiri mjeseca ušla u Tursku i pretvarali se da su u braku. On joj je navodno rekao da ne može da se pobrine za nju, jer mora da vodi računa o sebi.

Komentariši