Ramić: Nekada je teško zaključiti ko je pozicija, a ko opozicija u RS

Ramić: Nekada je teško zaključiti ko je pozicija, a ko opozicija u RS

Foto: FTV

Edin Ramić, jedan od predstavnika Pokreta za državu, federalni ministar izbjeglih i raseljenih i potpredsjednik SDA, kaže da Pokret za državu NSRS-u još nije dostavio ime kandidata za državni Dom naroda.

“To će uraditi u konsultaciji izabrani poslanici sa svojim centrala stranaka. U Klubu imate pet poslanika iz četiri različita politička subjekta. Mislim da ima više kandidata koji se pominju kao zajednički i da su generalno poslanici dali vremena opozicija koja pokušava napraviti neki dogovor sa Pokretom za državu da se to i desi u narednom periodu. To su vjerovatno ljudi iz Gradske organizacije SDP-a Banja Luka.”

Ističe da, ako Pokret za državu i opozicija imaju zajednički interes da SNSD nema četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, onda će opozicija podržati listu Pokreta za državu.

“Ukoliko oni nemaju baš namjeru da onemoguće SNSD da ima četiri delegata i ukoliko nisu sigurni u neke svoje poslanike, a izvjesno je da nisu baš sigurni u glasanje svih svojih poslanika, onda će ovako vršiti neki pritisak medijski ili na neki drugi način na Pokret za državu, pokušavajući unaprijed neku bitku koju će izgubiti fakturisati Pokretu za državu.”

“Kad slušate poslanike opozicije i poslanike pozicije i kad poredite njihove stavove u odnosu prema Pokretu za državu, prema Bošnjacima, prema povratnicima, našim EU i NATO integracijama, ne možete iz toga zaključiti ko je pozicija, a ko opozicija. Zbog toga predstavnici Pokreta za državu imaju takav stav, da jednostavno ne žele biti dio jedne ili druge grupacije nego žele imati svoju autentičnu politiku, a ukoliko opozicija iskreno ž+eli spriječiti SNSD da blokira državni Dom i ukoliko želi biti s nama dio nekih pozicija na nivou Vijeća ministara onda im je prilika da to urade već sutra”, naglašava Ramić.

Navodi da je Pokret za promjene imao ponudu da ostane u Vijeću ministara, ali to nisu smjeli.

“Nisu imali hrabrosti da se suprotstave SNSD-u. Tako da to neko njihovo suprotstavljanje ima ograničeno dejstvo. do jednog dijela puta vas prate, pokušavaju da stvore neku većinu kontra SNSD-a, a onda se na kraju pomire s tim i ostaju neka vječita opozicija.”

O spekulacijama da Dodik već ima neophodne glasove i da mu ih je osigurala opozicija PDP i SDS, Ramić kaže: “Bilo je nekih informacija da su se neki poslanici naprasno razboljeli, pokazavši na taj način da nisu dio svojih klubova. Odbili su da dođu taj dan na polaganje zakletve i ima nekih informacija da čak tri poslanika iz SDS ili dva poslanika PDP nisu baš sigurno u to da će slijediti stavove svojih centrala.”

Naglašava da je Dodik prošli put imao četiri delegata u Domu naroda i da smo imali potpunu blokadu na nivou Vijeća ministara.

“Nismo imali nikakvu prohodnost zakona i nekih odluka, ali u tome mu nije presudnu ulogu donio taj četvrti delegat nego politika koju je provodio.”

Ramić pojašnjava da pod “sarajevskom čaršijom” misli na sve one koje uopšte nije zanimala kampanja u RS-u i širom dijaspore.

“Koji su odbili da podrže javno Pokret za državu, koji nisu bili dio nikakave podrške Pokretu za državu, a danas su veoma glasni u dijeljenju nekih savjeta i lekcija Pokretu za državu. To su lideri iz Naše stranke, oni su tu najglasniji, bez ikakve infrastrukture na području entiteta Republika Srpska, bez ikakve ambicije da tako utiču na bilo kakve procese. Danas najveći kritičari Pokreta za državu su oni koji nisu dali nikakav doprinos ili su čak aktivno radili protiv Pokreta za državu.”

(Vijesti.ba / FTV)

Komentariši