Prema Mađarskoj i Slovačkoj prekinut protok nafte naftovodom Družba

Mreža naftovoda Družba izvire u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Evrope.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je sastanak nacionalnog Vijeća za odbranu (EPA)

16 Nov 2022

Opskrba naftom Mađarske i Slovačke naftovodom Družba trenutno je obustavljena nakon ruskog raketiranja jednog dijela infrastrukture samog naftovoda.

Prekid opskrbe dogodio se u slično vrijeme kada se dogodila i eksplozija na istoku Poljske u mjestu Przewodow. Dosad su poremećaj u obustavi službeno potvrdili Mađarska i Slovačka, ali ne i Češka i Poljska koji također koriste ovaj naftovod. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga, ali i zbog incidenta u Poljskoj, sazvao je iste večeri sastanak nacionalnog Vijeća za odbranu, prenijela je Hina.

Poremećaj u obustavi

Mađarski MOL je prenio izjavu svog ukrajinskog partnera koji je naveo da je uslijed ruskog raketiranja pogođena elektrana koja strujom opskrbljuje stanicu što je dovelo do prekida rada i isporuke. Slovački Transpetrol je, pak, potvrdio zastoj navodeći tehničke razloge s ukrajinske strane, ali nije spomenuo raketiranje kao uzrok.

Češki operater MERO nije potvrdio nikakve smetnje u protoku nafte, kao ni poljski PERN. Mreža naftovoda Družba izvire u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Evrope.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši