BEĆIROVIĆ ZA HAYAT: DA JE U PREDSJEDNIŠTVU NEKO IZ HDZ-A, SCHMIDT BI PRISUSTVOVAO DANAŠNJOJ INAUGURACIJI

Mehmed Sultanović 16/11/2022

Danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH.

Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su zakletvu, čime su inaugurisani kao novi članovi Predsjedništva. O očekivanjima Predsjedništva i mnogim drugim temama u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a, razgovarali smo sa prof. dr. Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane

O RADU PREDSJEDNIŠTVA

Bećirović je na početku podcrtao da novi članovi Predsjedništva moraju raditi u interesu svih građana.

  • Željko Komšić je to do sad dokazao, on je radio u interesu svih građana. Bećirović će voditi državotvornu politiku, ali treba dati šansu i Cvijanovićevoj da se dokaže. Obavljala je različite funkcije, zna pravila i manire u međunarodnim odnosima i ko to ne poštuje, biće diskriminiran iz tih međunarondih krugova. Ona to dobro zna, jer ima sankcije od UK – naveo je Bećirović.

Vjeruje kako će njeno multietničko porijeklo biti naznaka da bi trebala raditi u interesu svih njenih građana.

  • Nadam se da će u ovom kolektivnom organu voditi politiku koja će bit u interesu svih građana. Treba dati šansu da se pokažu, Komšić je veteran politike u Predsjedništvu i najzaslužniji je za korake BiH ka članstvu u NATO – mišljenja je.

Ističe kako je važna atmosfera u Predsjedništvu, imajući u vidu da je upravo Predsjedništvo i diktira.

  • Retorika koja je prisutna je važna iz razloga što negativna retorika stvara slabu atmosferu u društvu. Atmosfera zajedništva je nužno potrebna za sve zemlje koje teže ka napretku. Ključno za svaku zemlju jeste da razvija demokratiju – pojasnio je.

Kada je riječ o nedolasku visokog predstavnika na današnju inauguraciju, Bećirović smatra da bi došao samo pod jednim uslovom.

  • Da je u Predsjedništvu neko iz reda HDZ-a za što se on bori, sigurno bi došao. To je dio tih dogovora i to je razlog zašto se on danas nije pojavio. Svojom politikom je doveo u nezgodan položaj Njemačku, jer zbog njegovih poteza, ali i ranijih poteza Merkelove, kako u BiH tako i u regiji, njemačkoj politici prijeti debakl – poručio je Bećirović.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.https://www.youtube.com/embed/yEd2TsRpPTg?feature=oembed

Komentariši