Svjetsko prvenstvo 1998: Kako je Zidane zasjenio Ronalda

FIFA je odlučila povećati broj momčadi na turniru sa 24 na 32, što je značilo da će u kvalifikacijama učestvovati 174 nacije.

Francuska reprezentacija slavi nakon pobjede nad Brazilom (AFP)

15 Nov 2022

Domaćin: Francuska

Timovi: 32

Format: grupna faza, nokaut faza

Utakmice: 64

Golovi: 171

Pobjednik: Francuska

Drugoplasirani: Brazil

Zlatna kopačka: Davor Šuker (Hrvatska)

Pozadina

Najduže Svjetsko prvenstvo (32 dana) održano je 1998. godine kada je Francuska drugi put (nakon 1938.) bila domaćin.

FIFA je odlučila povećati broj reprezentacija na turniru s 24 na 32, što je značilo da su u kvalifikacijama učestvovale 174 nacije.

Četiri reprezntacije sa četiri različita kontinenta su debitovale na tom svjetskom prvenstvu, što je dokaz da je prošireni format imao učinka.

Hrvatska, Jamajka, Japan i Južna Afrika prvi put su učestvovale na Svjetskom prvenstvu, dok se Portugal, Švedska, Češka i Urugvaj nisu uspjeli kvalifikovati.

Nakon što su se zvijezde koje su im donijele pobjedu 1994. godine oprostile, Brazil je ipak imao novog talentovanog napadača – Ronalda.

Tada 21-godišnjak, Ronaldo je postigao četiri gola i upisao pet asistencija na putu Brazila do finala. Postao je uzor mlađim generacijama širom svijeta i izgledalo je kao da je na putu da postane svjetski prvak.

Međutim, Ronaldo nije bio na spisku igrača za finale, što je izazvalo pometnju u cijelom svijetu. Naknadno je dodan, no nije mogao ponoviti svoje nastupe iz prethodnih utakmica, da bi se kasnije otkrilo kako se osjećao loše prije utakmice.

Najveća iznenađenja turnira bile su pobjeda Norveške nad Brazilom (2:1) i Nigerije nad Španijom (3:2). Hrvatska je, predvođena Davorom Šukerom, krčila put do polufinala pobjedama nad Rumunijom (1:0) i trostrukim pobjednikom Njemačkom (3:0).

Međutim, u polufinalu nije uspjela pobijediti domaćina – Francusku.

Francuski tim je imao nekoliko odličnih igrača, među kojima je Zinedine Zidane koji je postigao prva dva gola u finalu. Treći gol je postigao Emmanuel Petit, čime je moglo početi slavlje – Francuska je osvojila prvu titulu svjetskog prvaka.

Trenuci koji su obilježili prvenstvo

Nakon što je godinama bila na crnoj listi zbog aparthejda, Južnoafrička Republika je prvi put učestvovala na Svjetskom prvenstvu.

Uvedeno je pravilo zlatnog gola kako bi se potakla napadačka igra tokom produžetaka.

Uprkos političkim napetostima između Irana i SAD-a, obje reprezentacije iskazale su međusobno poštovanje i napravile nezaboravnu grupnu fotografiju na kojoj igrači stoje zagrljeni.

Michael Owen je postigao jedan od najupečatljivijih golova na Svjetskom prvenstvu – kada je u osmini finala utakmice postigao drugi gol za Englesku.

Službena pjesma turnira, The Cup of Life (La Copa de la Vida) Rickyja Martina, postala je hit širom svijeta, a više publikacija i kritičara ocijenilo ju je najboljom himnom svjetskih prvenstava.

Nekoliko mjeseci prije turnira, EA Sports izdao je World Cup 98, svoju prvu međunarodnu nogometnu igru nakon dobijanja prava od FIFA-e. Igra je postala hit među ljubiteljima videoigrica.

Promašaji

Nakon što je prije finala očarao publiku svojom igrom, Ronaldo se u finalu nije mogao primjetiti na terenu, što je dovelo do teorija zavjere i istraga.

Saudijska Arabija i Južna Koreja otpustile su svoje trenere nakon što su prve dvije utakmice u grupi završile porazima.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

POPULARNO

Komentariši