PRETRAŽIVANJE JEZERA NA RUDNIKU VIHOVIĆI: KRIJE LI VODA TIJELA 100 MUČKI UBIJENIH MOSTARACA?

Institut za nestale osobe BiH u ponedjeljak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

– Insitut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24. 500, a pronađeno i eshumirnao je 27. 000, što znači da imamo dakle puno NN osoba koji se nalaze u mrvačnicama širom BiH Ostalo nam je još 7. 500 osoba, od ukupno 11. 000 za kojima se traga na prostoru bivše Jugoslavije,  prema operativnim saznanjima, vezano za ovo vještačko jezero  u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero- izjavio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović.

Dodao je kako će zahvaljući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu pretražit i otkliniti dilemu vezano za ovu informaciju.

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić kazala je kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, čega su 154 građani Mostara.

-Prema operativnim saznanjima i izjavama svjedoka na lokalitetu rudnika Vihovići nalazi se masovna grobnica od 80 do 100 osoba. NN osoba, uglavnom Mostaraca koji su ubijeni 1993 godine – kazala je Fazlić.

Dodala je kako su mrtvačnici gradskog groblja Sutina u Mostaru smješteni posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe.

Po njezinim riječima uposlenici INO BiH PU Mostar tragaju za sudbinom 570 osoba na području Hercegovine.

-Ovih dana, uposlenici PU Mostar radit će ekshumacije i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice i do kraja godine Tomislavgrada- dodala je Fazlić.

(Kliker.info-Fena)

Komentariši