Na klimatskom samitu UN-a pokrenut plan G7 ‘Globalni štit’

Na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda COP27 je pokrenut plan Grupe 7 pod nazivom Globalni štit radi osiguravanja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe.

Plan ima za cilj brzo osiguravanje sredstava za realizaciju unaprijed ugovorenog osiguranja i za finansiranje zaštite od katastrofa kao što su poplave, suše i uragani (Reuters)

14 Nov 2022

Na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda COP27 u ponedjeljak je pokrenut plan Grupe 7 (G7) pod nazivom Globalni štit radi osiguravanja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe, mada neki učesnici dovode u pitanje efikasnost planirane šeme.

Plan, koji koordiniraju Njemačka kao predsjedavajući G7 i grupa V20 klimatski ranjivih zemalja, ima za cilj brzo osiguravanje sredstava za realizaciju unaprijed ugovorenog osiguranja i za finansiranje zaštite od katastrofa kao što su poplave, suše i uragani, kada do njih dođe, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Globalni štit, uz sredstva Njemačke od 170 miliona eura (175,17 miliona dolara) i još 40 miliona eura od drugih donatora, uključujući Dansku i Irsku, u narednih nekoliko mjeseci treba da se razvije u podršku koja će biti podijeljena zemljama kao što su Pakistan, Gana, Fidži i Senegal, za pomoć kada ih zadese klimatske katastrofe.

Neke zemlje i aktivisti su, međutim, oprezni jer strahuju da će ovaj plan potkopati napore da se postigne suštinski dogovor o finansijskoj pomoći za takozvani “gubitak i štetu”, odnosno za, kako kaže UN, nepopravljivu štetu nanijetu globalnim zagrijevanjem.

Njemačka ministarka za razvoj Svenja Schulze rekla je da Globalni štit ima za cilj da dopuni, a ne da zamijeni napredak dogovora o “gubitku i šteti”.

Spektar rješenja

“Ovdje se ne radi o vrsti taktike da se izbjegnu formalni pregovori o aranžmanima za finansiranje gubitaka i štete. Globalni štit nije jedno i jedino rješenje za gubitke i štete. Zacijelo ne. Potreban nam je širok spektar rješenja”, naglasila je Schulze.

Neka istraživanja pokazuju da bi do 2030. godine ugrožene zemlje mogle da se suoče sa gubicima i štetama povezanim s klimom u iznosu od 580 milijardi dolara godišnje.

Ministar finansija Gane Ken Ofori-Atta, koji predsjedava grupom V20 ugroženih zemalja, ocijenio je da je pokretanje Globalnog štita “davno zakasnilo”.

S druge strane, neke ranjive zemlje dovele su u pitanje fokus ovog plana na osiguranje, navodeći da premije osiguranja dodaju još jedan trošak državama koje su ionako u škripcu s novcem, a koje imaju niske emisije ugljika i najmanje doprinose uzrocima klimatskih promjena.

“Još nismo uvjereni (da je ovo dobra šema), posebno elementi vezani za osiguranje. Korištenje osiguranja je metoda u kojoj žrtva plaća, na početku samo u ratama”, rekao je za Reuters Avinash Persaud, specijalni izaslanik za klimatske finansije premijerke Barbadosa Mie Mottley, dodajući da finansiranje gubitaka i štete treba da bude zasnovano na grantovima.

Za sada se ne zna koliko bi sredstava iz najavljenog Globalnog štita bilo u obliku grantova.

Michai Robertson, pregovarač Alijanse malih otočkih država, koji poziva na stvaranje novog fonda UN-a za gubitke i štete u pregovorima ove sedmice, kaže da bi čak i subvencionirane premije osiguranja omogućile osiguravajućim kompanijama u bogatim zemljama da profitiraju na patnji siromašnih i ranjivih nacija.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši