MMF: Globalni ekonomski izgledi ‘tmurniji’ zbog rata u Ukrajini

Kineska blokada zbog pandemije i njen sektor nekretnina, koji je u teškoj situaciji, doprinose usporavanju investicija, industrijske proizvodnje i maloprodaje, tvrde ekonomisti iz MMF-a.

Pooštravanje fiskalne i monetarne politike i dalje će opterećivati ​​ekonomsku aktivnost (Reuters)

15 Nov 2022

Globalni ekonomski izgledi su “tmurniji” zbog rusko-ukrajinskog rata, povećanja kamatnih stopa i tekućih efekata pandemije, izjavio je Tryggvi Gudmundsson, ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Anadolija.

Ekonomista u Odjeljenju za istraživanje MMF-a rekao je da posljednjih mjeseci postoji “stalno pogoršanje” Indeksa menadžera nabave (PMI), vodećeg ekonomskog indikatora sektora proizvodnje, gradnje i usluga.

Gudmundsson je istakao da kineska blokada zbog pandemije i njen sektor nekretnina, koji je u teškoj situaciji, doprinose usporavanju investicija, industrijske proizvodnje i maloprodaje.

Pooštravanje fiskalne i monetarne politike

“Ovo će neizbježno imati značajan uticaj na druge ekonomije zbog velike uloge Kine u trgovini”, rekao je Gudmundsson.

Podvukao je da će pooštravanje fiskalne i monetarne politike i dalje opterećivati ​​ekonomsku aktivnost.

“Izazovi s kojima se globalna ekonomija suočava su ogromni, a slabljenje ekonomskih pokazatelja ukazuje na dodatne izazove u budućnosti. Međutim, uz pažljivo djelovanje politike i zajedničke multilateralne napore, svijet može krenuti ka snažnijem i inkluzivnijem rastu”, rekao je Gudmundsson.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE EKONOMIJA

POPULARNO

Komentariši