Vladimir Ajzenhamer: Nije tajna da Turska krivi SAD

Autor:Faruk Međedović 14. nov 2022

Vladimir Ajzenhamer (Nova S)

Docent na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Vladimir Ajzenhamer ocijenio je danas da je sasvim izvjesno da je “tajming” za teroristički napad u Istanbulu brižljvo izabran, imajući na umu specifičnost situacije u kojoj se Turska nalazi – od izbora koji slijede, teške ekonomske situacije, najboljeg vremena za turističke posjete Istanbulu, do otopljavanja odnosa prema kurdskoj manjini.

“Vrijeme će pokazati ko će od jučerašnjeg terorističkog napada imati najviše koristi“, rekao je Ajzenhamer za Tanjug.

Prema njegovim riječima, sve što se desilo, može dovesti do promjena političke igre, u procesu jačeg rješavanja kurdskog pitanja – nešto nalik onome što smo vidjeli 2015. kada je poslije dužeg zatišja od 2002. bilo na snazi kurdsko pitanje.

Ajzenhamer je naveo da smo imali proces jakog integrisanja i izmirenja između kurdske etničke manjine i turske većine.

Funkcionisalo je jedno vrijeme i eksplodiralo također u izbornoj godini, rekao je on, navodeći da je sasvim izvjesno da je “tajming” brižljivo izabran.

Turska se nalazi u specifičnoj situaciji – u izbornoj je godini, u teškoj ekonomskoj siutaciji, inflacija je dostigla rekordni nivo, na unutrašnjoj političkoj sceni dešavaju se pomalo neuobičajene dinamike – vladajuća partija inicirala je razgovor sa kurdskom partijom, rekao je Ajzenhamer i ocijenio da je to nešto što nije viđeno u novijoj historiji.

Svjedoci smo, kako kaže, otopljavanja odnosa, ili iniciranja otopljavanja od vladajuće partije, te se donekle stiče utisak da neko pokušava da sabotira proces, da se radi na produbljivanju krize, koja je sada ekonomskog karatkera, ali ima tendenciju da postane sveobuhvatna.

Ajzenhamer kaže da tome treba dodati i činjenicu da se u susjednom Iranu dešavaju ozbiljna previranja vezana za “Revoluciju marama“ koja ima kurdski predznak, kao i to da neki nastoje da podgriju situaciju i zaintersuju svijet za kurdski problem.

Jeste trenutak u regionalnom kontekstu kada vidimo da su opozicioni lideri u Turskoj podržali proteste odsjecanjem kose, skrenuli pažnju na probleme Kurda u Turskoj, rekao je profesor, koji je ocijenio i da bez obzira na to koliko se ulaže u bezbjednost niko ne može biti sto posto bezbjedan.

Bolno je to, kako kaže, što se desilo u centru Istanbula.

„Turska kada se završi ljetnja sezona svijetu nudi Instanbul, koji je jedna izlazna karta i slamka spasa za Tursku iz ugla ekonomije, a poslije terorističkog napada to neće biti slučaj“, rekao je profesor.

Dodao je da nije tajna da Turska krivi SAD za opstanak kurdskog pokreta na sjeveru Sirije.

“Tačno je da Kurdi ne bi opstali tamo bez podrške SAD-a i to je hronična glavoblja za Ankaru, otuda se ne prima saučešće od SAD-a“, naveo je Ajzenhamer.

U terorističkom bombaškom napadu na prometnom šetalištu Istikal u centru Istanbula u nedjelju poginulo je šestoro ljudi, a 81 osoba je povrijeđena, među njima i državljanka Srbije iz Niša.

Turska policija je uhapsila Ahlam Albašir, ženu iz Sirije za koju se sumnja da je postavila bombu, kao i 46 ljudi za koje sumnja da su umješani u napad.

Komentariši