Salkić: NS nije htjela u Pokret za državu, a sad nam drže lekcije o Dodiku i Domu naroda BiH

Salkić: NS nije htjela u Pokret za državu, a sad nam drže lekcije o Dodiku i Domu naroda BiH

Foto: Faktor.baSalkić za Faktor ističe da “oni koji pokušavaju da morališu, da sugerišu ili šta već, trebali su biti dio ovog pokreta na Općim izborima i dati svoj doprinos bez obzira na to što bi on bio simboličkog karaktera da budemo jači ovdje u Banjoj Luci”.

Zastupnici Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS-a neće i nikad nisu ni razgovarali o tome da podrže bilo kog kandidata SNSD-a za delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, poručuje Ramiz Salkić, novoizabrani zastupnik Pokreta za državu.

A “oni koji pokušavaju da morališu” su iz Naše stranke, koja uz Narod i pravdu nije i pored poziva htjela se pridružiti Pokretu za državu, odnosno biti u ekipi sa 10 probosanskih stranaka koje su uspjele na izborima osvojiti pet mandata u NSRS-u i jedan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Među našestrankašima po moralisanju i držanju lekcija ističe se novoizabrani federalni zastupnik Damir Arnaut, koji već danima obmanjuje javnost da će ukoliko Milorad Dodik bude imao četiri delegata u Domu naroda BiH jedini krivac biti Pokret za državu.

– Nema druge matematike. SNSD ima svoje glasove samo za tri delegata. Četvrti delegat može doći samo ako im Pokret za državu svojim činjenjem ili nečinjenjem da tog četvrtog delegata. Ako pokret koji se zove Pokret za državu isporuči četvrtog delegata Dodiku, posljedice za državu će biti katastrofalne – tvrdi Arnaut.

Salkić mu na njegove obmane odgovara:

– Ovako sa udobne distance držati moralne lekcije i izražavati zabrinutost predstavlja vrhunac licemjerstva. Naš stav je jasan. Opozicija u NSRS-u ima 25 zastupnika pod uvjetima da su jedinstveni i naših pet zastupnika omogućava nam izbor dva delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Na opoziciji je da pokaže da kontrolira svojih 25 zastupnika i da nas prihvaćaju kao ravnopravne zastupnike i ravnopravne građane ovog entiteta.

Ako to nisu spremni, onda potvrđuju naše sumnje da nas tretiraju kao i SNSD i da tu nema suštinske razlike. Ako im je stalo da oslabe Dodika, mi smo tu da im pomognemo. Ako samo govore da žele slabog Dodika, a djela pokazuju drugo, to nije do nas, do njih je – ističe Salkić.

Preciznije, ukoliko opozicija koju čine SDS, PDP i lista Nebojše Vukanovića pristane da zajedno glasa sa zastupnicima Pokreta za državu, mogli bi dati dva delegata, jednog opozicija a jednog Pokret, dok bi tri bila iz SNSD-a.

(Vijesti.ba / Faktor.ba)

Komentariši