SAD-Kina: Susret Bidena i Xia uoči samita G20

Čelnici se susreću u uvjetima rivalstva dvije vodeće svjetske ekonomije koje se naglo zaoštrava.

Sastanak supersila Bidenov je prvi lični samit s Xijem otkako je preuzeo dužnost (EPA)

14 Nov 2022

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden sastali su se u ponedjeljak na Baliju uoči samita grupe G20 u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje na najnižoj tački unazad nekoliko desetljeća, opterećeni nizom problema, od Tajvana do trgovinskih sporova.

Dvojica državnika prvi puta razgovaraju u četiri oka od kada je Biden postao predsjednik, a sastanak G20, koji počinje u utorak, će zasigurno pratiti napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Xi i Biden su se srdačno rukovali na susretu u luksuznom balijskom hotelu Mulia u uvali Nusa Dua.

“Proveli smo dosta vremena zajedno kada smo obojica bili potpredsjednici i drago mi vas je vidjeti”, rekao je Biden kineskom kolegi te pred novinarima kazao da je odlučan zadržati otvorene linije komunikacije na ličnom nivou i nivou svoje administracije.

“Kao čelnici dvije zemlje dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu kontrolisati međusobne razlike i spriječiti da suparništvo pređe u sukob te da možemo pronaći način da zajedno radimo na globalnim pitanjima koja zahtjevaju međusobnu saradnju”, rekao je Biden.

Izrazio je očekivanje da će dvije zemlje sarađivati na rješavanju pitanja klimatskih promjena i nesigurnosti hrane.

‘Pronaći pravi put i podići nivo odnosa’

Xi je kazao da dvije zemlje moraju zacrtati svoj smjer, pronaći pravi put i podići nivo odnosa. Također je kazao da trenutni odnosi između dvije zemlje nisu u interesu niti Kine niti SAD-a te da trebaju “preusmjeriti kormilo”.

Kineski predsjednik je u prvom direktnom razgovoru s Bidenom također istaknuo da dvije zemlje moraju pojasniti smjer razvoja vlatitih zemalja i razmotriti i pojasniti kako se slagati s ostalim državama u svijetu.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti Tajvan, Ukrajina i nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

Ta će pitanja zasigurno dominirati i raspravama na samitu G20 koji se održava bez prisustva ruskog predsjednika Vladimira Pitina.

Bijela kuća je objavila da se nakon današnjeg sastanka ne očekuje zajednička izjava Xia i Bidena.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši