Delić: Otvara se ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu

Delić: Otvara se ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu

Foto: Agencije

Na današnjoj sjednici Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata donesena je odluka o otvaranju ambasade te zemlje u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Sarajevu.

Tim povodom ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćava da je otvaranje te ambasade direktna posljedica učešća Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

– Bosna i Hercegovina bila je šest mjeseci praktično izložena u Dubaiju i mnogi zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetili su naš paviljon, a među njima i Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojim smo razgovarali upravo o otvaranju ambasade njihove zemlje u našoj domovini – podsjetio je ministar Delić.

Tokom boravka u Dubaiju Delić se susreo i sa Reem Al Hashimy, ministricom za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE.

– Obzirom da je Al Hashimy ministrica za međunarodnu saradnju i sa njom smo tad potencirali razgovore o otvaranju ambasade UAE u glavnom gradu BiH, jer znamo da je to temelj za razvoj održivih političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja, ali i okolnost koja će u mnogome olakšati i unaprijediti saradnju kako u oblasti investicija, tako i svim drugim oblastima – dodao je ministar Delić.

– Podsjećamo i da su se, tokom augusta ministri Delić i Osmanović, sastali sa ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilom Alshamsi u Sarajevu te da se i tokom tog susreta razgovaralo o sve izvjesnijem otvaranju ambasade Emirata u Sarajevu – navodi se.

Ministar Delić je podsjetio da su oni već tad znali da je to skoro gotova stvar, kao i da je ambasadorica istakla kako je Expo prilika koja će mnogo pružiti našoj domovini.

– Tražili ste priliku, dobili je i uspjeli ste i ja vam za to čestitam. To je bio pravi početak – kazala je tad ambasadorica Alhamsi.

– Vijest o otvaranju ambasade UAE u BiH objavila je danas Emirates News Agency – wam.ae. – saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši