Ambasador SAD-a posjetio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Ambasador SAD-a posjetio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Foto: FENA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom J. Murphyem.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima u procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, kao i procesuiranju predmeta iz nadležnosti Tužiteljstva BiH u koje spadaju predmeti za organizovani kriminal, međunarodni i prekogranični kriminal, korupciju, terorizam, ratne zločine, kao i nezakonitosti povezane sa izbornim procesom i druga krivična djela.

Glavni tužilac Kajganić informirao je ambasadora Murphya o radu i aktivnostima Tužilaštva BiH, planiranim koracima u jačanju vladavine prava i sigurnosti u Bosni i Hercegovini te je zahvalio za podršku koju Sjedinjene Države pružaju u radu institucija za provođenje zakona, od osnivanja Tužilaštva BiH, 2003. godine, pa sve do danas.  

Ambasador Murphy istakao je važnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao dijela pravosudne zajednice u BiH, od kojeg javnost i građani očekuju uspostavljanje vladavine prava i zakona te izrazio podršku naporima u procesuiranju svih nezakonitosti koje ugrožavaju sigurnost građana, uključujući predmete organizovanog međunarodnog kriminala, predmete sa Sky i Anom aplikacijama, kao i predmete visoke i srednje korupcije.

– Na sastanku je dogovoreno da će se partnerstvo i saradnja u jačanju vladavine prava nastaviti, i u budućnosti – saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši