Nataša Pirc Musar nova slovenska predsjednica


Nataša Pirc Musar slavi nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji, 13. novembra 2022.

Nataša Pirc Musar slavi nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji, 13. novembra 2022.Podijelite

Odvjetnica Nataša Pirc Musar pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji i postat će prva žena na čelu te države, piše Reuters.

Preliminarni rezultati drugog izbornog kruga objavljeni u nedjelju, 13. novembra, potvrđuju da je Pirc Musar pobijedila svog protukandidata Anžea Logara.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim nakon 90 posto prebrojanih glasačkih listića, Pirc Musar dobila je oko 54 posto, dok je Logar osvojio oko 46 posto i priznao je poraz. Na birališta je izašlo 49,9 posto glasača.

Nova predsjednica Slovenije zamijenit će Boruta Pahora koji je politički aktivan 30 godina.

Nezavisna kandidatkinja Pirc Musar bivša je novinarka i advokatica za zaštitu ličnih podataka, koja je zastupala i Melaniju Trump. Zalagala se za ljudska prava, vladavinu prava i pitanja socijalne zaštite.PROČITAJTE I OVO:Logar i Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji

“Veselim se finalu”, istaknula je nakon prvog kruga, ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Njen protukandidat Anže Logar (46) nekadašnji je slovenski ministar vanjskih poslova Logar i bio je predsjednički kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDS) Janeza Janše.

U prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri sedmice Logar je dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, a za Pirc Musar 26,88 posto.

U ponedjeljak se dodaju rezultati glasanja poštom iz Slovenije, a 21. novembra i listići iz inostranstva. Konačni rezultati bit će službeno objavljeni do 29. novembra.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u istoriji samostalne države. U dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

Komentariši